Lapua 1976 (2023)

Lapua 1976 (Suomi)
Ohjaus: Toni Kurkimäki
Pääosissa: Konsta Laakso, Linnea Leino, Hannu-Pekka Björkman
Kesto: 112 min.
Ikäraja: K12

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Toni Kurkimäen ohjaaman elokuvan Lapua 1976. Kyseessä oli Finnkino Flamingossa järjestetty erikoisnäytös, jossa ennen elokuvaa olivat paikalla tekijäkaartista ohjaaja Kurkimäki, toinen tuottaja Mikko Jokipii, käsikirjoittaja Tuukka Haapamäki sekä vetonaulana pääosan esittäjät Konsta Laakso ja Linnea Leino.

Lapua 1976 (2023)

Elokuva kertoo Lapuan patruunatehtaalla aamulla 13.4.1976 tapahtuneesta räjähdysonnettomuudesta, jossa kuoli 40 ihmistä. Heistä 35 oli naisia ja 5 miehiä. Lisäksi 60 loukkaantui.

Räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimmista onnettomuuksista, joka kosketti syvästi koko maata. Erityisesti onnettomuus kosketti tietysti Lapuan seutua, jossa lähes jokainen menetti onnettomuudessa jonkun sukulaisen, läheisen tai naapurin. Noin 70 lasta menetti vanhempansa.

Tämä onnettomuuden henkilökohtaisuus on saatu tallennettua elokuvaan hienolla ja hienotunteisella tavalla. Lapualta kotoisin olevalle ohjaaja Toni Kurkimäelle tapaus on ollut läheinen, vaikka hän on syntynyt vasta pari vuotta tapahtumien jälkeen. Kurkimäen isä oli palomiehenä alueella.

Elokuva ei kuitenkaan ole pelkkä kuvaus onnettomuudesta, vaan pohjimmiltaan se on patruunatehtaan johtajan tyttären Kaisan (Linnea Leino) ja tehtaalla työskentelevän Matin (Konsta Laakso) rakkaustarina. Päänäyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä ja tehtaanjohtajaa esittävä Hannu-Pekka Björkman tuo omalla läsnäolollaan teokseen tarvittavaa karismaa.

Ohjaaja Kurkimäki ja koko tuotantotiimi ovat tehneet hienoa työtä, kun tämä Suomea järkyttänyt traaginen tapahtuma on tehty elokuvaksi. Huomionarvoista on, että tämä on suomalainen indie-leffa eli tehty isoimpien tuotantoyhtiöiden ulkopuolella.

Lapua 1976 on yksi koskettavimmista elokuvista, joita olen viime aikoina nähnyt. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.