Kuolleet lehdet (2023)

Kuolleet lehdet (Suomi)
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen
Kesto: 81 min.
Ikäraja: K7

Kävin katsomassa Aki Kaurismäen uusimman elokuvan Kuolleet lehdet viime viikolla ja se palautti ajatukseni vuoteen 1996, jolloin Kaurismäen elokuva Kauas pilvet karkaavat oli elokuvateattereissa. Kävimme tuolloin muutaman ystävän kanssa katsomassa leffan useampaan kertaan. Kuolleiden lehtien kanssa saattaa käydä samoin, koska kyseessä on jälleen kerran ainutlaatuinen elokuvakokemus.

Kuolleet lehdet (2023)

Kuolleet lehdet kertoo kahdesta rakkautta etsivästä yksinäisestä ihmisestä Helsingissä. Alma Pöystin esittämä Ansa työskentelee elintarviketukussa myymälätyöntekijänä ja Jussi Vatasen näyttelemä Holappa hiekkapuhaltajana. Molempien työt ovat pienipalkkaisia ja epävarmoja, ja tarinan edetessä erilaiset riskit toteutuvat molempien kohdalla. Holapan erityinen ongelma on alkoholismi, joka pilaa niin työ- kuin yksityiselämääkin.

Pöysti ja Vatanen ovat rooleihinsa nappivalintoja ja luovat ammattitaidollaan elokuvalle sielun. Sivuosissa nähdään myös mielenkiintoisia kasvoja, kuten Janne Hyytiäinen, Martti Suosalo ja Sakari Kuosmanen. Pienen pienissä sivurooleissa nähdään mm. Karaokeparatiisista (2022) tuttu karaoke-emäntä Eeva-Riitta ”Evi” Salmelin ja Sodankylän elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi.


Kuolleet lehdet on ”kadonnut neljäs osa” Kaurismäen työläistrilogiaan, jonka aiemmat elokuvat ovat Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö.

Kaurismäki itse kuvaa elokuvaa lempeäksi tragikomediaksi, joka onkin osuva luonnehdinta. Elokuva on erinomainen esimerkki siitä, miten vähemmän on enemmän. Ohjaaja tiimeineen on onnistunut poimimaan mukaan kaiken oleellisen, jotta tarina on kiinnostava ja toimiva.

Kaikki häly ympäriltä on poistettu. Tämä mentaliteetti tarttuu myös katsojaan. Koen, että elokuvan jälkeen näen elämän tärkeimmät asiat taas hieman kirkkaammin, ilman hälyä.

Ainoa häiriö, joka leffassa pääsee läpi on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, joka kuuluu toistuvasti radiosta. Ihmisuhrien määrä ja kohtalo puistattavat.

On hienoa, että Kaurismäki tekee yhä tällaisia pientä ihmistä arvostavia elokuvia. Omanlainen lämmin ja vähäsanainen huumori iskee myös hyvin. Lopputekstien alkaessa rinnassa tuntuu miellyttävä lämpö, joka toivottavasti leviää myös ajatuksiin ja tekoihin. Suosittelen.


Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 15.9.2023 ja elokuva oli kerännyt 25.9. mennessä yhteensä 87 158 katsojaa. Sadan tuhannen katsojan raja mennee rikki vielä tällä viikolla.

Kuolleet lehdet palkittiin Cannes’n elokuvajuhlilla Prix du Jury -palkinnolla ja se on myös Suomen Oscar-ehdokas. Elokuvan Yhdysvaltain ensi-ilta on 17.11.2023 nimellä Fallen Leaves. Olisiko nyt Kaurismäen vuoro voittaa Oscar?

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.