Vaikenemisen laki (1985)

Code of Silence (Yhdysvallat)
Ohjaus: Andrew Davis
Pääosissa: Chuck Norris, Henry Silva, Dennis Farina
Kesto: 101 min.
Ikäraja: K16

Vaikenemisen laki vuodelta 1985 on Chuck Norrisin filmografian helmiä. Kyseessä on Orion-yhtiön tuottama ja Andrew Davisin ohjaama varsin pätevä toimintaelokuva, jossa Norris esittää chicagolaista ylikonstaapeli Eddie Cusackia.

Code of Silence (1985)

Elokuvan alussa Cusack johtaa poliisioperaatiota, jonka tarkoituksena on pidättää Comacho-jengiläisiä. Homma menee kuitenkin solmuun, kun paikalle saapuu toisen rikollisryhmittymän eli Luna-perheen mörököllit aseineen. Tästä kehkeytyy rikollisperheiden välienselvittely, jonka seurauksena Comancho-jengin johtaja murhauttaa Luna-perheen jäseniä ja sieppaa perheen hyveellisen tyttären Dianan (Molly Hagan).

Norrisin esittämä Cusack joutuu lopulta suojelemaan Dianaa ja hoitelemaan Tony Lunan (Mike Genovese) ja Luis Comachon (Henry Silva) yksin, koska poliisikollegat karttavat Cusackia. Tämä johtuu siitä, ettei Cusack suostu valehtelemaan poliisikollegan puolesta, joka on ampunut afroamerikkalaisen nuorukaisen ilman syytä. Cusack siis rikkoo vaikenemisen lain – josta myös elokuvan nimi juontuu.


”When I want your opinion, I’ll beat it out of you”

Eddie Cusack (Chuck Norris)

Mutta se juonesta. Keskeisintä on todeta, että Chuck Norris on kova äijä, joka panee ruotuun niin rikolliset kuin korruptoituneet poliisitkin. Pieni mutta kuvaava esimerkki kovuudesta on se, miten Chuck hyppää liikkuvan paikallisjunan katolta hyytävän kylmään jokeen saadakseen pahiksen kiinni. Noustessaan läpimärkänä joesta hän karistaa kylmyyden pois yhdellä henkäisyllä käsiinsä.

Seuraavassa kohtauksessa on ilta ja on selkeästi kulunut useita tunteja uintiretkestä, mutta Chuckilla on edelleen samat uitetut vaatteet päällään. Tosi mies ei siis pienestä lähde vaatteita vaihtamaan. Kyllä ne juostessakin kuivuvat päälle.

Vaikenemisen laki on tosiaan Chuck Norrisin leffojen parhaimmistoa. Wikipedia osaa kertoa, että käsikirjoitus oli alun perin suunniteltu olemaan jatko-osa Clint Eastwoodin Dirty Harry -elokuvasarjassa, mutta se toteutui lopulta Norrisin tähdittämän leffana. Mukana on erittäin kovatasoinen näyttelijäkaarti, kuten Henry Silva, Dennis Farina ja Frasierin isänä monien tuntema John Mahoney.

Kannattaa katsoa, jos karatemestari Norrisin seikkailut kiinnostaa.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.