Vauhdilla Chicagoon (1987)

Planes, Trains and Automobiles (Yhdysvallat)
Ohjaus: John Hughes
Pääosissa: Steve Martin, John Candy, Laila Robins
Kesto: 93 min.
Ikäraja: S

Katsoin ties monennenko kerran John Hughesin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan Vauhdilla Chicagoon (Planes, Trains and Automobiles). Tämä viikko onkin oivallinen aika katsoa tämä kiitospäivän alle sijoittuva komedia, koska Yhdysvalloissa vietetään kyseistä juhlaa tänään 23.11.2023.

Planes, Trains and Automobiles (1987)

Vauhdilla Chicagoon kertoo mainosalalla työskentelevän Neal Pagen (Steve Martin) kotimatkasta perheensä luo Chicagoon paria päivää ennen kiitospäivää. Pienten alkukommellusten jälkeen lento lähtee New Yorkista, mutta se ohjataan Wichitaan Kansasiin, koska Chicagossa on lumimyrsky.

Neal päätyy Kansasissa samaan motelliin lentokoneessa tapaamansa suihkuverhorenkaita myyvän Del Griffithin (John Candy) kanssa. Tästä alkaa miesten monipolvinen taival kohti Chicagoa.

En ole Del Griffithin veroinen myyntimies, mutta olen ollut aikoinaan kesätöissä kuskaamassa suihkuverhoja ja verhotankoja. Kokonaisuuteen kuuluivat myös suihkuverhojen renkaat. Ehkä tämän samaistumiskohdan takia elokuva on minulle niin tärkeä.

Tai ehkä kyse on pikemminkin siitä, että Vauhdilla Chicagoon on taidokas ja sydämellinen komedia, jossa tarina etenee jouhevasti ja henkilöhahmot ovat samaistuttavia. Onnistumiseen on tarvittu etenkin kolmen ihmisen panos: John Hughes tarinan ja ohjauksen takana sekä Steve Martin ja John Candy roolihahmojen synnyttäjinä.

Steve Martin on tässäkin leffassa mahtava, mutta erityisesti on korostettava 43-vuotiaana menehtyneen John Candyn (1950-1994) upeaa roolisuoritusta. Maailma tunsi hänet parhaiten komediarooleista, mutta hän loisti myös muutamissa vakavammissa rooleissa, kuten elokuvissa JFK – avoin tapaus (1991) ja Äitini on naiseni (1991). Myös Vauhdilla Chicagoon -elokuvassa Candy pääsee esittelemään draamanäyttelijän taitojaan.

John Hughes puolestaan on aina onnistunut monien muiden asioiden ohella myös musiikkivalinnoissa. Tässäkin elokuvassa musiikki toimii saumattomasti yhtenä tarinan kerronnan välineenä ja tunnelmien maalaajana.

Tunnelmansa puolesta Vauhdilla Chicagoon on komedia, mutta loppua en pysty ikinä katsomaan ilman vahvaa liikutustilaa. Ja kaikki tämä on saatu mahdutettua 1,5 tuntiin. Suosittelen leffaa lämpimästi.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.