Kupla (2022)

Kupla (Suomi)
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Pääosissa: Stella Leppäkorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela
Kesto: 103 min.
Ikäraja: K-12

Tämän viikon maanantaina päättyi Järvenpään opiston elokuvakerhon syyskausi, ja mikä olisikaan ollut hienompi päätös sarjalle kuin Aleksi Salmenperän ohjaama Kupla. Tekijävieraana tilaisuudessa oli yksi pääosan esittäjistä ja Suomen kärkinäyttelijöistä Tommi Korpela.

Kupla (2022)

Kupla kertoo 16-vuotiaasta Eveliinasta (Stella Leppäkorpi) ja tämän perheestä, joka on ajautumassa kriisiin. Stella nimittäin näkee ohimennen äitinsä (Minna Haapkylä) suutelevan toista naista ja päätyy tekemään erilaisia temppuja pitääkseen äidin ja isän (Korpela) suhteen kasassa.

Elokuva on lämmin, katsojaansa arvostava ja huumorilla sävytetty ihmissuhdedraama. Kuplan ehdoton sensaatio on elokuvadebyyttinsä tekevä Stella Leppäkorpi, joka tekee upean roolisuorituksen perheen ainoana lapsena.


Kokenut konkari Tommi Korpela kertoi olleensa erittän vaikuttunut nuoren Leppäkorven suorituksesta. Korpelan mukaan kuvausten ensimmäisellä viikolla useat työryhmän jäsenet tajusivat, että nyt filmille tallentuu aivan erityinen debyytti. Yksi heistä oli kuvaaja Peter Flinckenberg, joka saatiin Kuplaan mukaan, koska Hollywoodissa korona oli pysäyttänyt kaikki tuotannot.

Elokuva on kuvattu talvisessa ja runsaslumisessa Karkkilassa, josta tuntuu muodostuneen jonkinlainen uusi elokuvakeskus Suomeen. Karkkilaan on asettunut myös ohjaaja Aki Kaurismäki, ja Högforsin ruukkialueella sijaitsee Kaurismäen ja kirjailija Mika Lätin omistama elokuvateatteri.

Tommi Korpelaa (vas.) jututtaa Järvenpää opiston elokuvakerhon vetäjä Timo Malmi 18.12.2023 Studio 123 -elokuvateatterissa.

Elokuvatuotanto on tiimityötä ja ohjaajan rooli on suuri, kun tuotannoissa luodaan hyvää henkeä. Tähän viittasi myös Tommi Korpela, jolta kysyin onko hänellä jotain roolia, jonka haluaisi erityisesti tehdä tai ohjaajaa, jonka kanssa haluaisi työskennellä. Korpela ei nimennyt mitään roolia, mutta korosti, että näyttelijän onnistuminen vaatii ympärilleen hyvän työryhmän, jonka avulla pystyy loistamaan.

Juuri tällaisen hyvän hengen Salmenperä pystyy Korpelan mukaan luomaan. Ja tämä henki näkyy myös valkokankaalla. Kupla onkin erittäin onnistunut kokonaisuus, jota voi hyvällä omallatunnolla suositella.

Olen aiemmin kirjoittanut blogissa seuraavista Aleksi Salmenperän elokuvista elokuvista:

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.