Hiljainen tyttö (2022)

An Cailín Ciúin / The Quiet Girl (Irlanti)
Ohjaus: Colm Bairéad
Pääosissa: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett
Kesto: 95 min.
Ikäraja: K7

Olen viimeisen viikon aikana katsonut kolme koskettavaa elokuvaa, joissa jokaisessa on ollut keskiössä lapsen kokemus tai lapsen näkökulma tapahtumiin. Viimeisin näistä oli Colm Bairéadin ohjaama irlantilainen draamaelokuva Hiljainen tyttö, jonka näin Järvenpään Opiston elokuvakerhossa.

An Cailín Ciúin / The Quiet Girl (2022)

Elokuva kertoo syrjään vetäytyvästä 9-vuotiaasta Cáit-tytöstä (Catherine Clinch), joka asuu Irlannin maaseudulla monilapsisessa katolilaisperheessä 1980-luvun alussa. Koulun päättyessä Cáit saa kutsun kesäloman ajaksi äitinsä serkun ja tämän aviomiehen kotiin noin kolmen tunnin ajomatkan päähän kodista.

Cáitin äiti on jälleen raskaana ja perheen rahatilanne heikko, joten hoitoapu otetaan mieluusti vastaan. Väliaikaisessa kesäkodissaan Cáit saa uudella tavalla huomiota ja tutustuu vähitellen isäntäperheensä arkirutiineihin ja elämään.

Elokuva kuvaa hienolla ja alleviivamattomalla tavalla perheiden ja ihmisten iloja ja suruja. Tunnelmaa rakennetaan vähitellen ja katsoja tuntee pääsevänsä mukaan Cáitin kokemusmaailmaan.

Hiljainen tyttö on puolentoista tunnin upea runoelma lapsuudesta ja jokaisen ihmisen tarpeesta tulla kuulluksi ja nähdyksi. Yksi merkittävä tekijä elokuvan onnistumisessa on nuoren Cáitin näyttelijä Catherine Clinch, joka on valkokankaalla hyvin luonnollinen. Elokuvan vuoropuhelut käydään pääosin iirin kielellä, jonka lisäksi kuullaan paikoitellen myös englantia.

Elokuva oli viime vuonna ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi, mutta ei voittanut. Ehdokkuus oli kuitenkin ensimmäinen millekään irlantilaiselle elokuvalle. Suosittelen elokuvaa lämpimästi.


Lopuksi vielä ne kaksi muuta hienoa elokuvaa, jotka mainitsin alussa. Tuusulan opiston Monio elokuvakerhossa katsoimme viime viikolla libanonilaisen elokuvan Kapernaum – kaaoksen lapset (2018) ja kotisohvalla katsoin ranskalaisen lyhytelokuvan Punainen ilmapallo (1956). Pyrin kirjoittamaan ainakin jälkimmäisestä pian blogiin.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.