Good Bye Lenin!

(Saksa 2003)

Ohjaus: Wolfgang Becker
Pääosissa: Daniel Brühl, Katrin Sass, Chulpan Khamatova

Good Bye Lenin! (2003)Good Bye Lenin! -elokuvalle kävi vanhanaikaisesti: odotukseni elokuvaa kohtaan olivat korkealla, mutta lopputekstien alkaessa kourassa oli pieni pettymys. Idea leffassa on hyvä, mutta se ei ihan jaksa kantaa tarinaa kahta tuntia. Wolfgang Beckerin ohjaus on silti tärkeä osa saksalaisten oman menneisyyden ruotimista.

Saksalaiset ovat 2000-luvulla käsitelleet omaa ja samalla koko Euroopan lähimenneisyyttä yhä enemmän myös elokuvan avulla. Perikato (2004) kertoi Hitlerin viimeisistä päivistä ja tuore Oscar-voittaja Muiden elämä (2006) DDR:n valvontakoneistossa.

Mainittuja elokuvia ennen valmistunut Good Bye Lenin! käsittelee DDR:n ja Berliinin muurin sortumista. Vakaumuksellinen itäsaksalaisäiti Christiane Kerner (Katrin Sass) saa sydäninfarktin nähdessään poikansa Alexin (Daniel Brühl) järjestelmän vastaisessa mielenosoituksessa. Äiti vaipuu sairaalassa koomaan ja on koomassa kun Itä-Saksa avautuu ja päästää länsimaisen kulttuurin varjelulle alueelleen.

Kun äiti herää koomasta päättää perhe Alexin johdolla vakuuttaa äidille, että DDR on yhä voimissaan, jottei äiti saisi uutta sydänkohtausta kohtalokkain seurauksin. Tästä alkaa hetken hulvaton yritys muuttaa ympäristö entiselleen alkaen kurkkupurkeista tv-uutisiin.

Sinänsä hyvä idea ei kuitenkaan jaksa kiinnostaa toista tuntia. Elokuva tuntuukin hieman pitkitetyltä ja tietyt dramaattiset tehokeinot päälleliimatuilta. Kokonaisuudessaan leffa on kuitenkin ihan mukava tapaus. Ei kympin leffa, mutta ihan jees – jos näin analyyttisesti sanoisi. IMDb-linkki

7 vastausta artikkeliin “Good Bye Lenin!”

 1. Joo, ihan jees leffa vaikka itselläni eivät odotukset olleet edes korkealla.Uskaltaisin kuitenkin suositella tämän leffan sijaan/kanssa tätä kyseistä elokuvaa, jonka suomenkin televisio on joskus näyttänyt :

  http://www.imdb.com/title/tt0177242/

 2. ’Good bye, Lenin!’ iski minuun melko hyvin. Muurin murtuminen ja kaynti ost-puolella olivat tehneet syvan vaikutuksen pieneen mieleeni ja leffa onnistui nykimaan niista oikeista nyoreista. Nyoreista, jotka saavat ensimmaiset nostalgian tuntemukset pintaan. Mielestani oli positiivista, etta leffa oli tehty huumorilla ja keveaksi – aiheesta huolimatta.

  Saattaapi sopia pohjustukseksi ’Das Leben der Anderen’ -leffalle? Viela en ole nahnyt ja saa nahda, koska tanne sen saavat.

  Pari erinomaista leffaa, jotka olen hiljattain katsonut: ’No man’s land’ ja ’Life is a miracle’. Suosittelen.

 3. Joo, huumori toimii yleensä vaikka aihe olisikin vaikea.Kunhan se on hyvällä maulla toteutettu.

  Niin ja no man’s land on myös minun mielestäni oivallinen elokuva.Ehdottomasti tutustumisen arvoinen. http://www.imdb.com/title/tt0283509/

  Itse haluaisin nähdä leffan Everything Is Illuminated.
  http://www.imdb.com/title/tt0404030/
  Lähinnä mielenkiinnosta Eugene Hutzia
  ( http://www.imdb.com/name/nm1778479/ ja http://www.gogolbordello.com )
  kohtaan, mutta olen myös kuullut hyvää kirjasta.Täytyy tehdä aikaa jostakin…

 4. Täytyypä ottaa vaari annetuista vinkeistä. Itsekään en ole nähnyt ”Muiden elämää”, mutta kiinnostusta olisi.

 5. Taalta loytynee se ’Life is a miracle’ (Zivot je cudo), johon viittasin.

  http://www.imdb.com/title/tt0322420/

  Myoskin leffa, jossa huumorin avulla on kasitelty vaikeaa aihetta. Sanoisin, etta ajoittain leffa heittaytyi lahes psykedeeliseksi koohotukseksi, antaen jannan sarman tarinalle.

 6. Ai..sehän onkin Emir Kusturican elokuva !! Loistavaa.Kusturican Underground on meikäläisen Top 20 listalla 🙂 http://www.imdb.com/title/tt0114787/
  Täytyypä vilkaista myös tuota ”ihmettä” jos sattuu vastaan tulemaan.Underground on muuten pyörinyt jonkin aikaa ainakin paikallisten Anttiloiden alennuslaareissa eli kannattaa pitää silmät auki kaupassa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.