Punainen ilmapallo (1956)

Le ballon rouge (Ranska)
Ohjaus: Albert Lamorisse
Pääosissa: Pascal Lamorisse, Sabine Lamorisse
Kesto: 34 min.
Ikäraja: S

Punainen ilmapallo on ranskalaisen Albert Lamorissen lyhytelokuva pojasta ja punaisesta ilmapallosta. Nuori poika löytää punaisen heliumilla täytetyn ilmapallon matkalla kouluun, jonka jälkeen pallosta ja pojasta tulee erottamattomat.

Le ballon rouge (1956)

Puolen tunnin elokuvan aikana ilmapallo seuraa poikaa kouluun, kotiin ja kirkkoon, ja aiheuttaa samalla hämmennystä niin aikuisissa kuin lapsissakin. Toisen maailmansodan jälkeisen Pariisin harmailla kaduilla punainen ilmapallo on värikäs ilmestys.

Kyseessä on lapsen maailmaan sijoittuva fantasiaelokuva, jossa ilmapallo voi symboloida monia asioita. Punaisena hehkuva pallo voi kuvastaa iloa, toivoa, mielikuvitusta, erilaisuutta, kapinahenkeä, sääntöjen rikkomista, uutta ajattelua tai leikkimielisyyttä – kaikkea sitä, mikä vastustaa vakiintuneita sääntöjä ja luutuneita ajatusmalleja.

Pojan ja ilmapallon vahva side tuo itselleni mieleen myös Steven Spielbergin fantasiaelokuvan E.T. (1982), jossa nuori Elliott-poika ystävystyy avaruudesta tulleen otuksen kanssa. Samalla tavalla Lamorissen parikymmentä vuotta varhaisemmassa elokuvassa pojan ja pallon välille syntyy side, jota ulkomaailma ei ymmärrä. Side mahdollistaa normaalista elämästä poikkeavat kokemukset.

Katsoin Punaisen ilmapallon pitkälti sen takia, että isäni on puhunut elokuvasta muutamaan otteeseen. Elokuvaa esitettiin 1950- ja 1960-lukujen taitteessa kouluissa ja siellä hänkin on elokuvan ensi kertaa nähnyt. Kokemus on jäänyt lähtemättömästi isäni mieleen. Elokuvan pohjalta on tehty myös lastenkirja.

Punainen ilmapallo on edelleen vaikuttava elokuvakokemus. Elokuva palkittiin aikanaan myös Cannes’n elokuvajuhlilla ja se on ainoa lyhytelokuva, joka on saanut parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.