Dyyni: Osa kaksi (2024)

Dune: Part Two (Yhdysvallat, Kanada)
Ohjaus: Denis Villeneuve
Pääosissa: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin
Kesto: 166 min.
Ikäraja: K12

”Spice up your life” lauloi Spice Girls -yhtye 1990-luvulla. Hieman samasta elämän tasokorotuksesta on kyse myös Dyynissä. Spice eli suomeksi rohto on keskeinen elementti koko jutussa. Rohto on syrjäiseltä Arrakis-aavikkoplaneetalta löytyvä kanelilta tuoksuva jauhemainen hallusinogeeni, joka auttaa näkemään totuuden. Se tuo mukanaan myös vaurauden sille, joka sen tuotantoa hallitsee.

Dune: Part Two (2024)

Denis Villeneuven ohjaama Dyyni: Osa kaksi on Frank Herbertin Dyyni (1965) -romaanin filmatisoinnin jälkimmäinen osa. Edellinen osa ilmestyi vuonna 2021. Herbertin kirja on mielenkiintoinen sci-fi-teos, joka yhdistelee poliittisia, filosofisia, uskonnollisia ja ekologisia teemoja. Kirja ja sen jatko-osat ovat innoittaneet myös monia muita, mm. Star Warsin luojaa George Lucasia.

Dyyni kertoo Atreides– ja Harkonnen -sukujen valtakamppailusta syrjäisellä Arrakis-planeetalla. Elokuvan toisessa osassa nuori suvun pää Paul Atreides (Timothée Chalamet) on maanpaossa aavikolla ja rakentaa äitinsä (Rebecca Ferguson) kanssa suhteita Fremen-heimolaisiin. Harkonnen-suku puolestaan on kaapannut rohdon tuotannon itselleen imperiumin keisarin (Christopher Walken) avustamana.

Harkonnen on muuten omaa sukua Härkönen, koska kirjailija sai idean nimeen aikoinaan puhelinluettelon Härkönen-sukunimestä.

Villeneuven (mm. Blade Runner 2049, Vangitut, Sicario) käsissä Härkösten ja Atreidesien tarina on saanut visuaalisesti upean muodon. Ensimmäinen elokuva esitteli hahmot ja loi alkuasetelman, toisessa osassa alkaa todella tapahtua.

Maisemat ja kohtaukset ovat paikoitellen huikaisevia. Elokuva kannattaakin katsoa mahdollisimman suurelta valkokankaalta hyvällä äänentoistolla. Esimerkiksi hiekan alla asuvien ja liikkuvien valtavan kokoisten aavikkomatojen (sandworm) kyydissä ratsastaminen on erittäin näyttävää ja äänekästä toimintaa.

Villeneuve ei ole ensimmäinen, joka on tarttunut Herbertin Dyyniin. David Lynch ohjasi elokuvasovituksen vuonna 1984 ja Alejandro Jodorowsky puolestaan suunnitteli omaa versiotaan 1970-luvun alussa, mutta hanke kariutui ja tekijät ja ideat siirtyivät mm. Star Warsin maailmaan. Tästä projektista on mielenkiintoinen dokumentti nimeltä Jodorowsky’s Dune (2013).

Villeneuven filmatisointi on kirjan tapaan melko pitkä ja sisältää paljon rinnakkaisia tarinoita ja hahmoja. Toisen osan keskeisimpiä henkilöitä ovat Paul Atreides, Fremen heimon taistelija ja Paulin romanttinen kumppani Chani (Zendaya) sekä Harkonnen-suvun nuori psykopaatti Feyd-Rautha (Austin Butler). Muista hahmoista parhaiten jäävät mieleen aavikkomadot ja -hiiret.

Lopputulos on älykäs ja tyylikäs leffa, joka onnistuu pysymään kasassa tarinan laajuudesta huolimatta. Kolmaskin osa varmaan vielä nähdään. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.