20 Days in Mariupol (2023)

20 днів у Маріуполі (Ukraina)
Ohjaus: Mstyslav Tšernov
Kesto: 93 min.
Ikäraja: K16

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan hieman yli kaksi vuotta sitten 24.2.2022 ja sotatoimet jatkuvat yhä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tällä viikolla Hollywoodissa palkittiin parhaan pitkän dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla Venäjän hyökkäyksen alkupäivistä kertova Mstyslav Tšernovin ohjaama 20 Days in Mariupol. Palkinto oli ensimmäinen ukrainalaiselle elokuvalle myönnetty Oscar.

20 Days in Mariupol (2023)

Venäjän sotatoimien alettua muutama toimittaja ja kuvaaja jäi piiritettyyn rannikkokaupunki Mariupoliin raportoimaan tapahtumista. Associated Pressille työskentelevä ukrainalainen Tšernov kollegoineen olivat näitä harvoja, ja heidän ansiostaan maailma sai tietää, mitä Mariupolissa tapahtui helmi-maaliskuussa 2022.

20 Days in Mariupol kokoaa kuvatusta materiaalista 20 päivän koosteen sodan aiheuttamista seurauksista. Ihmiset pakenevat kodeistaan, koteja tuhoutuu, läheisiä haavoittuu ja kuolee.

Kun noin puoli tuntia dokumentista on kulunut Vladimir Putinin määräämät iskut alkavat tappaa siviilejä, mm. 18-kuukautisen pojan ja 16-vuotiaan jalkapalloa pelanneen pojan. Seuraavaksi Venäjän armeija tekee ilmaiskun 9.3.2022 lastensairaalaan ja synnytysosastolle. Iskussa kuolee ainakin neljä ihmistä ja 16 haavoittuu. Kameramies taltioi myöhemmin kuolleen vastasyntyneen ruumiin.


Kaikki tämä on uutisoitu jo aiemmin – kiitos Tšernovin ja tiimin – mutta silti tapahtumien näkeminen pysäyttää yhden kysymyksen äärelle. Miksi? Mikä ajaa Putinia ja hänen valtakoneistoaan murhaamaan siviilejä ja tuhoamaan naapurivaltion infrastruktuuria? Jokin kieroutunut näkemys historiasta?

Irvokasta on myös se, että samaan aikaan Venäjän diplomaatti tepastelee YK:n käytävillä väittämässä, että lastensairaalaan tehdyistä iskuista kertovat uutisraportit ovat valetta ja uhrit näyttelijöitä.

Oscar-gaalan puheessaan elokuvan ohjaaja Mstyslav Tšernov korosti, että dokumenttielokuvien avulla voimme varmistaa, että historia kerrotaan oikein ja totuus voittaa. Tämän elokuvan avulla taataan myös se, ettei Mariupolin asukkaiden kohtalo unohdu.

”Elokuvat synnyttävät muistoja, ja muistot muovaavat historiaa”, Tšernov sanoi puheensa päätteeksi.

Tähän on helppo yhtyä. Samaan aikaan on ymmärrettävä, että taistelu totuudesta ei ole yksinkertainen. Totuutta yritetään sekoittaa aina, jos se palvelee omia tarkoitusperiä. Tähän esimerkiksi Venäjä aktiivisesti pyrkii.

Tänä viikonloppuna Venäjällä järjestetään näytösluonteisesti presidentinvaalit, jossa Putin valitaan taas presidentiksi. Totuus ei näinä aikoina ole mitenkään itsestään selvä asia. Sen eteen on taisteltava. 20 Days in Mariupol taistelee mallikkaasti.

Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 10.12.2025 saakka. Dokumentti on esitetty aiemmin Yle TV1-kanavalla nimellä Ulkolinja: Mariupolin tuho.

Mariupolin 86 päivää kestäneen piirityksen aikana kuoli lopulta arvioiden mukaan noin 25 000 ihmistä.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb

2 vastausta artikkeliin “20 Days in Mariupol (2023)”

  1. Katsoin tämän itsekin Yle Areenasta tovi sitten, ja se oli vieläkin puistattavampi kuin olin etukäteen ajatellut. Nämä ihmiskohtalot eivät saa unohtua, tällainen mielivaltaisuus ei kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan ja maailmaan.

    1. Samaa mieltä kanssasi. Kunnioitettava työtä myös toimittajilta, jotka dokumentoivat tapahtumia iskujen ja kaaoksen keskellä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.