Kimi (2022)

Kimi (Yhdysvallat)
Ohjaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: Zoë Kravitz, Byron Bowers, Rita Wilson
Kesto: 89 min.
Ikäraja: K16

Applen ja Amazonin virtuaaliassistentit Siri ja Alexa ovat monille tuttuja nimiä. Ne toteuttavat käyttäjien antamia äänikomentoja, kuten toistavat lempimusiikkia tai soittavat puhelun puolisolle. Välillä ne toimivat ja välillä eivät.

Steven Soderberghin kompaktissa Kimi-jännityselokuvassa Zoë Kravitz esittää Amygdala-teknologiayrityksen työntekijää Angelaa, jonka tehtävänä on selvittää ja ratkaista virtuaaliassistentti Kimin pieleen menneitä komentopyyntöjä. Eräänä päivänä työlistalta löytyy asiakkaan äänite, joka viittaa vakavaan rikokseen.

Kimi (2022)

Ohjaaja Soderbergh (mm. Mieletön juttu, Traffic, Ocean’s Eleven) on tehnyt jälleen vakuuttavan trillerin, jonka yksi ehdottomista vahvuuksista on säröinen ja siten mielenkiintoinen päähenkilö. Karismaattisen Kravitzin hienosti tulkitsema Angela on kotiinsa linnottautunut sosiaalisesti epävarma IT-nörtti, jonka moraalinen kompassi toimii moitteettomasti.

Tekijät pystyvät ammentamaan jännityksen elementtejä COVID-19-pandemian aiheuttamasta klaustrofobisesta mielentilasta sekä IT-teknologian uusimmista edistysaskeleista. Kimi-elokuvan on käsikirjoittanut David Koepp, joka on ollut kirjoittamassa mm. sellaisia leffoja kuin Jurassic Park, Carlito’s Way, Vaarallinen tehtävä sekä Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta. Kokemusta siis löytyy.

Kimi-elokuvan tarina ei ole aivan ainutlaatuinen, sillä samantyyppisiä asetelmia on nähty mm. elokuvissa Takaikkuna (1954), Blow-Up (1966), Keskustelu (1974) sekä Blow Out (1981). Kaikissa näissä sivullinen joko näkee tai kuulee jotain, mitä hänen ei pitäisi nähdä tai kuulla, ja joutuu siten keskelle rikollisten puuhia.

Soderberghin elokuvassa asetelma päivitetään 2020-luvulle ja jännitys luodaan pettämättömällä visuaalisella tyylillä. Kokonaisuus kantaa hienosti 1,5 tuntia ja lopussa ohjaaja pystyy luomaan tunnelman, joka on samaan aikaan sekä hykerryttävä että aavistuksen humoristinen. Kimi tarjoaa katsojalle erinomaista jännitysviihdettä.

Elokuva on julkaistu suoraan striimaukseen HBO Max -palvelussa 10.2.2022.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.