Beverly Hills kyttä: Axel F. (2024)

Beverly Hills Cop: Axel F. (Yhdysvallat)
Ohjaus: Mark Molloy
Pääosissa: Eddie Murphy, Taylour Paige, Kevin Bacon
Kesto: 117 min.
Ikäraja: K16

Oli jo aikakin, että Beverly Hills kyttä -filmisarjaan saadaan elokuva, jonka nimi kunnioittaa Harold Faltermeyerin säveltämää hienoa Axel F. -teema. Mark Molloyn ohjaama Beverly Hills kyttä: Axel F. on elokuvasarjan neljäs osa ja se sai ensi-illan Netflix-palvelussa 3.7.2024. Teemamusiikki on tietenkin mukana.

Beverly Hills Cop: Axel F. (2024) sai ensi-illan Netflix-palvelussa 3.7.2024.

Martin Brestin ohjaama alkuperäinen Beverly Hills kyttä -elokuva ilmestyi 40 vuotta sitten vuonna 1984. Elokuvassa Eddie Murphyn esittämä detroitilaispoliisi Axel Foley ajautuu tutkimustensa myötä Beverly Hillsiin ja kohtaa paikallisen poliisikaksikon Billy Rosewoodin (Judge Reinhold) ja John Taggartin (John Ashton).

Kaikki kolme nähdään myös uusimmassa elokuvassa, jossa Foley työskentelee yhä Detroitin poliisivoimissa ja lähtee Beverly Hillsiin selvittämään kiemuroita, joihin vanha tuttu Billy Rosewood ja Foleyn tytär, asianajaja Jane Saunders (Taylour Paige) ovat sotkeutuneet. Edessä on tuttua vauhdikasta menoa, joka on höystetty sopivalla määrällä huumoria. Taggart ärjyy nyt Beverly Hillsin poliisipäällikkönä.


Beverly Hills kyttä -elokuvat

  1. Beverly Hills kyttä (1984), ohjaus Martin Brest
  2. Beverly Hills kyttä 2, (1987), ohjaus Tony Scott
  3. Beverly Hills kyttä 3 (1994), ohjaus John Landis
  4. Beverly Hills kyttä: Axel F. (2024), ohjaus Mark Molloy

Beverly Hills kyttä: Axel F. on varsin onnistunutta viihdettä. Siinä on ripaus vanhojen aikojen muistelua, mutta toinen jalka pysyy tiukasti nykyhetkessä. Foleyn vanhat kaverit Rosewood ja Taggart ovat selkeästi kerryttäneet maileja, mutta Foleyn syke on sopivan korkealla.

Uudet kasvot Taylour Paige ja Joseph Gordon-Levitt onnistuvat rooleissaan erinomaisesti. Lisäksi on mahtavaa nähdä Kevin Bacon taas mielenkiintoisessa roolissa.

Leffaan on koottu parhaimpia kliseitä, jotka on höystetty useammalla onnistuneella vitsillä. Axel Foleyn ja tyttären suhde tuo elokuvaan myös sopivaa tunnelatausta. Kokonaisuudessaan elokuva on minusta varsin onnistunut jatko-osa. Ei toki niin hyvä kuin Tony Scottin ohjaama Beverly Hills kyttä 2, mutta selkeästi parempi kuin Beverly Hills kyttä 3.

Kolmososasta on pakko sanoa, että sen epäonnistuminen johtuu asetelmasta, jossa katsojat ja päähenkilö Axel Foley tietävät alusta saakka kuka on pahis. Elokuvan ainoana missiona tuntuu olevan saada muutkin elokuvan pölhöt hahmot tajuamaan saman mitä muut jo tietävät.

Jos vielä tehdään viides osa tähän elokuvasarjaan, niin toivon, että se sijoittuu Foleyn kotikaupunkiin Detroitiin. Kontrasti Beverly Hillsin auringon ja Detroitin lumisateisen maiseman välillä on hieno, ja olisi mielenkiintoista nähdä Foley pidempään jälkimmäisessä ympäristössä.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.