Juokse tai kuole

(USA 1987)

Ohjaus: Paul Michael Glaser
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Yaphet Kotto

The Running Man (1987)Muutama päivä sitten tuli porukalla katsottua Arnold Schwarzeneggerin tulevaisuuteen sijoittuva toimintaelokuva Juokse tai kuole, joka on yksi lisänimi-elokuvien suosikkini. Muistattehan lisänimet, joita kääntäjät ja levittäjät antoivat leffoille eritoten 1980-1990-luvulla. The Running Man – juokse tai kuole on hyvä, mutta Vertigo – punainen kyynel menee silti ykköseksi.

Pienehkö luova tauko leffablogissa on pidetty ja olen palannut näppäimistölle. Juokse tai kuole on oikeasti yksi Arskan katsottavimmista elokuvista. Se ei tietenkään ole älyllinen haaste, mutta onnistuu pyörimään ainakin tärkeiden asioiden ympärillä. Demokratia, diktatuuri ja etenkin mediavalta muodostavat Paul Michael Glaserin ohjaaman tarinan taustakudelman.

Itse tarina perustuu Stephen Kingin salanimellä kirjoittamaan kertomukseen. Arnold esittää elokuvassa Ben Richardsia – poliisia, joka on tuomittu kuritusleirille auktoriteetin vastustamisesta. Paettuaan työleiriltä ja jäätyään kiinni Arska joutuu sikamaiseen tosi-tv-kilpailuun, jossa gladiaattorit yrittävät nistiä kilpailijoita.

Pahinta on, ettei tälläisen ohjelman esittäminen jenkkilän kaapelikanavilla tunnu enää kovin utopistiselta. Tuleehan Subtv:ltäkin ”Mieheni on palkkionmetsästäjä”. Juokse tai kuole sijoittuu vuoteen 2017, joten aikaa on enää 10 vuotta.

”I’ll be back” -heitto kuullaan tässäkin Schwarzenegger-pätkässä. Jostain varmaan löytyy tilasto kuinka monessa leffassa Kalifornian kuvernööri kuuluisan aforismin esittää. Jos joku tietää olisi kiva kuulla. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Juokse tai kuole”

  1. Total Recall on ihan hyvä elokuva. Ohjaaja Paul Verhoeven on tehnyt monia mielenkiintoisia leffoja. Kaikkia en ole nähnyt ja monet taitavat olla toisia heikompia, mutta esim. Robocopin messiaaniset fiilikset ovat persoonallisia. Jatko-osat ovat jonkin verran rokottaneet tuon leffan mainetta.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.