Todiste

(Proof, USA 2005)

Ohjaus: John Madden
Pääosissa: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal

Proof (2005)

Matematiikka-aiheisten elokuvien katsominen jatkuu, ja erittäin miellyttävällä tavalla. Todiste on kertomus lahjakkaasta ja menestyneestä matematiikan professorista (Anthony Hopkins), jonka mielenterveys oikkuilee. Tarinan pääosa kuuluu kuitenkin tyttärelle (Gwyneth Paltrow), joka ei ole suostunut passittamaan isää laitokseen, vaan uhraa omaa elämäänsä isän viime hetkien vuoksi.

Elokuva perustuu David Auburnin alkuperäiseen näytelmään, jonka hän on yhdessä Rebecca Millerin kanssa muokannut käsikirjoitukseksi. Tarinan taustalla on legendaarinen matemaatikko John Nash, josta elokuvan on tehnyt myös Ron Howard (Kaunis mieli, 2001). Todiste on kuitenkin aikuisempi elokuva, eikä sitä kannata ohittaa vain siksi, ettei pitänyt Howardin visiosta.

Näytelmätausta on mukana niin kameran edessä kuin takana. Gwyneth Paltrow nimittäin uusintaa leffassa Catherinen roolin, jota hän esitti jo Lontoon West Endin näytelmäversiossa. Ohjaajakin on sama, John Madden. Tarinan näytelmäluonne näkyy ja tuntuu vahvassa dialogissa ja tapahtumapaikkojen niukkuudessa.

Kuten saattaa odottaa, näyttelijätyö on tässä filmissä vahvaa. Paltrow on heiveröinen ja samalla pippurinen Catherine, joka uhmaa muiden epäluuloja ja sovinnaisuutta. Sir Anthony Hopkins on myös vakuuttava toisissa maailmoissa ajelehtivana isänä. Brokeback Mountain -elokuvassa loistanut Jake Gyllenhaal onnistuu tässäkin.

Koko keitos on erittäin piristävä kokemus – tiukka ihmissuhdedraama, jonka juonenkulkua ei aavista. Vaikka tapahtumapaikkana on Chicago, on elokuvassa jollain lailla brittiläinen fiilis. En tiedä, mistä se johtuu. Suosittelen elokuvaa joka tapuksessa katsottavaksi koleana iltana neljän seinän sisässä. Lämmin viltti ja tee ovat suotavia. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Todiste”

  1. Tämä elokuva on minun mieleeni, juurikin noista syistä joita mainitsit. Hopkins/nuorempi naisnäyttelijä -akseli toimii aina, liekö kypsyydet balanssissa… Toimii myös elokuvassa Ihmisen tahra, joka on ehkä hieman ”samanhenkinen” Todisteen kanssa. Kannattaa katsella.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.