The Rookie – tulokas

(The Rookie, USA 1990)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Charlie Sheen, Raul Julia, Sonia Braga

The Rookie (1990)

Poliisi Nick Pulovskin (Clint Eastwood) pari murhataan näiden jahdatessa kovan luokan autovaraslurjuksia. Pieleen menneen keikan jälkeen Pulovski saa riesakseen keltanokkapoliisi David Ackermanin (Charlie Sheen) suoraan koulun penkiltä. Näin alkaa mestariohjaaja Eastwoodin toimintapläjäys, joka on kaikkine kliseineen varsin huono.

En ole pitkään aikaan nähnyt elokuvaa, jossa toimintaelokuvien kliseet olisi kasattu näin kattavasti yhteen. Alussa Pulovski menettää parinsa, joka sattuu olemaan tummaihoinen. Sen jälkeen hermoheikko ja huutava poliisipäällikkö pakottaa Pulovskin ottamaan parikseen uuden tulokkaan, jonka ivaileva kurssittaminen jatkuu pitkälle leffan loppuhuipennukseen, jolloin puntit tasoittuvat.

Heti elokuvan alussa nähdään autotakaa-ajo, keskivaiheilla baaritappelu, ikkunoiden läpi lentoja ja oudoilla aksenteilla puhuvia pahiksia. (Raul Julia on hieno näyttelijä, mutta silti…) Loppupuolella tartutaan vielä viimeiseen oljenkorteen eli päähenkilöiden läheisten sieppaamiseen.

Jossain vaiheessa toivoin hartaasti, ettei Ackermanin tyttöystävää (Lara Flynn Boyle) yritettäisi kaapata, mutta sieltähän sekin kortti hihasta vedettiin. Lopputuloksena pöytään jäi viitoshai, jolla ei minua ainakaan voitettu. Ei vaikka elokuvan keskeisenä teemana on omintakeisesti nuoren poliisimiehen kasvutarina, jossa hän oppii hyväksymään itsensä ja ongelmallisen suhteen isäänsä. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.