The Harder They Come

(Jamaika 1972)

Ohjaus: Perry Henzell
Pääosissa: Jimmy Cliff, Janet Barkley, Carl Bradshaw

The Harder They Come (1972)Tämän elokuvan olen halunnut nähdä jo pitkään. Voi sanoa, että olen kuullut leffan aiemmin, mutta kokonaiskokemus on puuttunut. Reggae-mausteinen The Harder They Come kertoo Ivanista (Jimmy Cliff), joka muuttaa maaseudulta kaupunkiin Jamaikalla. Tavoitteena on ansaita leipä musiikilla, mutta kaikki ei suju suunnitelmien mukaan.

Tutustuin ensimmäisen kerran The Harder They Come –elokuvaan Radio Mafian elokuvamusiikki-illassa 1990-luvun puolivälissä, jolloin soundtrackiltä soitettiin nimibiisi, jonka esittää pääosaa näyttelevä Jimmy Cliff. Nauhoitin ohjelman 90 minuutin C-kasetille ja kuuntelin kappaletta useamman kerran. Sittemmin hankin koko levyn pieneltä saarelta Karibialla, ja nyt on elokuvakin nähty. Viimein.

IMDb:n tietojen mukaan The Harder They Come on ensimmäinen jamaikalainen koko illan elokuva. Sellaiseksi se ei ole ollenkaan hullumpi. Perustarina on tuttu muistakin elokuvista: maalaispoika muuttaa kaupunkiin ja kipuaa vähitellen sosiaalisessa hierarkiassa, mutta huomaa pian, ettei lain kaidalla puolella menesty ollenkaan niin hyvin kuin sillä toisella puolella.

Vaikka teema on tuttu, onnistuu Perry Henzellin ohjaus käsittelemään sosiaalisia kysymyksiä ja esimerkiksi musiikkibisnestä varsin tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla. Elokuva on myös koko ajan tietoinen omasta rajallisuudestaan, mikä levittää sen sanoman uskottavuuden kauas Jamaikan saaren ulkopuoliseen maailmaan.

Musiikki on upeaa, maisemat komeita ja näyttelijätkin kohtalaisia. Jos mihin, niin tähän elokuvaan sopii etuliite ”kultti-”. Elokuvan ja musiikin yhdistelmänä se vertautuu helposti aikalaisteokseen Superfly (1972). Samana vuonna valmistunut The Harder They Come on elokuvana kuitenkin huomattavasti parempi. IMDb-linkki

Musiikkinäytteitä soundtrackiltä: Amazon.com

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.