Poliisiopisto

(Police Academy, USA 1984)

Ohjaus: Hugh Wilson
Pääosissa: Steve Guttenberg, Kim Cattrall, G.W. Bailey

Police Academy (1984)
Police Academy (1984)

Kävimme viime perjantaina porukalla Michael Winslow’n stand-up-keikalla ja lämmittelynä katsoimme vuonna 1984 valmistuneen Poliisiopisto-elokuvan, joka on eittämättä Winslow’n ja kumppaneiden ponnahduslauta kuuluisuuteen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Neal Israel ja Pat Proft, joista varsinkin Proft on kovan luokan komediakynäilijä. Proft on ollut kirjoittamassa jaksoja Police Squad -tv-sarjaan (1982) ja muun muassa elokuvia Polttarit (1984), Mies ja alaston ase (1988), Mies ja alaston ase 2 1/2 (1991), Mies ja alaston ase 33 ja 1/3 (1994), Hot Shots! (1991) ja Scary Movie 3 (2003) ja Scary Movie 4 (2006).

Hugh Wilsonin ohjaama Poliisiopisto kertoo koulutuslaitoksesta, joka joutuu pormestarin käskystä avaamaan ovet kaikenlaisille hakijoille. Poliisipäällikkö Hurstin (George R. Robertson) ohjeistamana kantahenkilökunta yrittää savustaa ”sopimattomia” kokelaita ulos – ja tästähän se ilo irtoaa. Ykkösosan ohella useissa jatko-osissa nähdään muun muassa Steve Guttenbergin, Michael Winslow’n, Bubba Smithin, David Grafin ja Leslie Easterbrookin karikatyyrihahmojen siekailuja. Johtoporrasta näyttelevät George Gaynes (Lassard) ja G.W. Bailey (Harris), jotka ovat kumpainenkin ansioituneet myös vakavissa rooleissa. Gaynes on muuten syntynyt Suomessa (!).

Poliisiopisto on aito ja paikoin yllättävän anarkistinenkin kasarikomediaklassikko, joka elokuvanharrastajan pitää nähdä. Jos haluaa vakuuttaa kanssaihmiset harrastuksensa syvällisyydestä, ei tästä leffasta tosin paljon kannata hiiskua. Toisaalta jos ei kanna syvällisyyden vakavaa viittaa, voi ihan hyvin tunnustaa, että tämä on hyvä leffa. Ja hyvähän se on. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Poliisiopisto”

  1. Kyllä tämä elokuva tosiaan kuuluu 80-luvun komedioiden parhaimistoon, siinä missä mies ja alaston ase.

    Winslow’n äänirepertuaari ei tosin elokuvissa ihan koko loistoonsa tainnut päästä, mikäli oikein muistan niin aika paljon toistoa elokuvissa oli.

    Viihdeuutiset – Kookas.fi

  2. Toistoa Poliisiopisto-elokuvissa on. Ensimmäisessä elokuvassa luotiin hyviä hahmoja, kuten Winslow’n Jones, joista sitten rutistettiin irti jokainen komediallinen mehu kuudessa seuraavassa leffassa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.