Etsijät

(The Searchers, USA 1956)

Ohjaus: John Ford
Pääosissa: John Wayne, Jeffrey Hunter, Natalie Wood

The Searchers (1956)John Fordin ohjaamaa Etsijät on yksi arvostetuimmista lännenelokuvista eikä maine ole vailla katetta. Tosin ilmestyessään elokuva ei juuri kehuja kerännyt. Kuten monista myöhemmistä analyyseistä käy ilmi, elokuva innoittaa hyvin erilaisiin tulkintoihin tarinan teemoista. Klassikkoaines syntyy selkeästä tarinasta, jossa ei alleviivata asioiden symbolista merkitystä. Etsijät antaa tilaa katsojan tulkinnalle, vaikka nykypäivästä käsin.

Elokuva kertoo texasilaisista, joiden rauhan rikkoo ryöstelevä intiaanijoukkio. Yhdeksi hyökkäyksen kohteeksi joutuu sisällissodan veteraanin Ethan Edwardsin (John Wayne) veljen perhe, jonka nuorin tytär Debbie kidnapataan. Perheen ottopoika Martin Pawley (Jeffrey Hunter) ja Ethan lähtevät jäljittämään Debbien sieppaajia. Etsinnästä muodostuu elokuvan selkäranka ja loppupäätelmä. Eteenpäin kiskovana voimana on Ethan Edwardsin yhä kasvava viha ja väkivaltaisuus.

TV- ja video-sukupolven edustajana näin Etsijät ensimmäistä kertaa viime viikolla isolta valkokankaalta. Alun perin VistaVision-tekniikalla kuvattu elokuva näytti tietysti paremmalta teatterissa, mutta olisi hienoa nähdä elokuva myös alkuperäistekniikkaa hyödyntäen. Tämä lienee mahdotonta nykyään. Monument Valley näyttää joka tapauksessa upealta. Suosittelen. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Etsijät”

  1. Tässä on elokuva josta toivoisin voivani kirjoittaa jotakin todella älykästä ja fiksua kommenttia, mutta viimeisestä katselukerrasta on jo niin kauan että tuskin muistan tapahtumia kunnolla.Täytyypä kaivaa dvd esiin arkistojen kätköistä ja virkistää muistia..ja sen jälkeen opetella kirjoittamaan fiksusti, saatta mennä tovi ennen kuin palaan aiheeseen.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.