Kohtaamisia

(Suomi 2007)

Ohjaus: Jyrki Heinonen

Kohtaamisia (2007)

Kela herättää tunteita lehtien palstoilla, radio-ohjelmissa ja kylän raiteilla. Tämä on lähes väistämätöntä, koska hyvinvointivaltion organisaationa se on usein mukana ihmisten elämän muutosvaiheissa. Tunteita herättää myös Jyrki Heinosen ohjaama dokumenttielokuva Kohtaamisia, joka kertoo monikerroksisesti elämästä ja asiakaskohtaamisista Kelan toimistoissa.

Kohtaamisia-dokkarin päähenkilöinä ovat kaksi Kelan työntekijää: toinen Ivalosta ja toinen Helsingistä. Elokuva on Kelan tutkimusosaston tuottama, mutta se ei heikennä kuvauksen autenttisuutta – päinvastoin. Nyt Heinosella on ollut mahdollisuus seurata työntekijöiden elämää ja työtä hyvin läheltä.

Dokumentin edetessä käy yhä selvemmäksi, että asiakkaat ja heidän ongelmansa kohtaa toinen ihminen, jolla on myös oman elämänsä solmukohdat selvitettävänä. Osa työntekijöiden ongelmista on syntynyt työn rasittavuudesta, osa elämän sattumanvaraisten käänteiden kautta.

Heinosen elokuvan sanoma on yleisinhimillinen, vaikka substanssi onkin ammennettu suomalaisesta hyvinvointivaltiosta ja Kelasta. Elokuva avaa näkökulmia niin päättäjille, Kelan työntekijöille kuin asiakkaillekin. Julkisessa keskustelussa eri toimijat usein kadottavat toisensa näköpiiristä, mutta elokuvassa paketti pysyy koossa.

Lopputuloksena on moninaisia tunteita ja ajatuksia herättävä elokuva suomalaisen hyvinvointivaltion arjesta. Se myös haasta katsojan arvioimaan uudelleen, missä järjestelmän ongelmat ovat ja miten niihin tulisi puuttua.

Elokuvan ensi-ilta oli 4.6.2007 elokuvateatteri Andorrassa Helsingissä. Noin tunnin mittaisen dokumentin toivoisi näkevänsä myös valtakunnallisessa tv-verkossa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.