Häiden jälkeen

(Efter brylluppet, Tanska 2006)

Ohjaus: Susanne Bier
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgård

Häiden jälkeen (2006)Tanskalaisen Susanne Bierin viimeisimmän elokuvan, Häiden jälkeen, alkuteksteissä katsojia muistutetaan dogma-aatteesta, jonka sävyjä teoksessa nähdään. Sävyt peittyvät kuitenkin melodramaattisten käänteiden alle, ja elokuvaa voi luonnehtia laadukkaaksi pohjoismaiseksi ihmissuhde-elokuvaksi. Pääosassa loistaa uusimman Bond-leffan pahis Mads Mikkelsen.

Elokuva alkaa Intiasta, jossa Jacob (Mikkelsen) pyörittää lastenkotia. Tanskalainen miljönääri Jørgen (Rolf Lassgård) haluaa lahjoittaa rahaa pienelle lastenkodille, jonka talous on vaakalaudalla. Lahjoituksen ehdoksi Jørgen asettaa, että Jacob vierailee Kööpenhaminassa tämän luona neuvottelemassa lahjoituksen ehdoista. Matka maailmasta toiseen osoittautuu matkaksi Jacobin nykyisyydestä menneeseen, kun hän saa kutsun häihin.

Brierin työ on vahvaa henkilöohjausta. Ja kun näyttelijät ovat hienoja, tulos on miellyttävää katseltavaa. Varsinkin Mads Mikkelsen tuntuu yltävän tunteesta toiseen todellisen elokuvatähden lailla. Lievää faniutta on ilmassa. Myös Kurt Wallanderina nähty Rolf Lassgård näyttelee vakuuttavasti. Vaikka miehille on elokuvassa jaettu keskeiset osat, ei elokuvaa olisi ilman Stine Fischer Christensenin ja Sidse Babett Knudsenin vahvoja roolisuorituksia.

Elokuvan levityksen kannalta on mielenkiintoista, että sen teatteriensi-ilta oli Suomessa 20.4.2007, ja noin kolmen viikon kuluttua elokuvaa esitettiin Canal+ -elokuvakanavalla. Kehitys kehittyy, ja eri esitysmuodot alkavat pikkuhiljaa kilpailla toistensa kanssa toden teolla. Toki Tanskassa ensi-ilta oli jo 24.2.2006. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.