Grindhouse: Death Proof

(USA 2007)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Kurt Russel, Rosario Dawson, Sydney Poitier

Death Proof (2007)Nyt pannaan katsojia halvalla. Quentin Tarantinon uusin leffa Death Proof on eräänlainen greatest hits-kokoelma 1970-luvun halvoista B-elokuvista, joissa toiminta ei lopu kesken, vaikka rahat loppuisivatkin. Teemaksi Tarantino on valinnut nopeat autot ja nuoret naiset. Yhtenä julkilausuttuna innoittajana on kaahailuklassikko Vanishing Point (1971). Halvalla menee, mutta menköön, kyllä se niin hyvältä tuntuu.

Kriitikot ovat ottaneet elokuvan vastaan ristiriitaisin tuntein. Toiset ovat kehuneet, toiset ovat luonnehtineet sitä pelkäksi kopioksi 1970-luvun huonoista toimintaelokuvista. Tarantinon leffassa värit häviävät hetkeksi, äänitys pätkii ja leikkaukset ontuvat. Paras yksityiskohta tulee heti alussa, kun elokuvan nimi on tökerösti vaihdettu valmiiseen versioon.

Kaikella tällä ohjaaja on kuitenkin luonut itselleen sellaisen linnakkeen, että monia kriitikoita kismittää. Jos nimittäin haukkuu elokuvaa huonoksi, voi tekijä olla tyytyväinen, koska autenttisuutta on haettu. Toisaalta kehukaan ei kaada. Mittariksi taitavat jäädä katsojaluvut.

Oma arvioni: Death Proof on aivan mahtava autoleffa!!! Jos elämän ja elokuvat ottaa liian vakavasti ei tiedossa ole kuin aikainen sydänkohtaus. Tässäkin pätkässä voi sydän paikoitellen pompahdella, mutta muutoin elokuva nojaa nokkelaan dialogiin, mielenkiintoisiin hahmoihin, huumoriin ja pop-kulttuurin viittauksiin ja kliseisiin.

Leffa jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäinen on aavistuksen seesteisempi ja paikoitellen ehkä liiankin verkkainen, mutta jos tyylilajista pitää, antavat tauot aikaa ”naatiskella”. Jälkimmäisessä jaksossa meno kiihtyy ja mukaan saadaan Vanishing Point -leffassa Kowalskin ohjastama Dodge Challenger. Varsinkin autojen takia Death Proof on ehdottomasti koettava elokuvateatterissa. Liian tehokkaat moottorit jylisevät ja kumi palaa kuuman asfaltin pinnassa niin, että vatsanpohjassa alkaa velloa.

Jonkinlainen pääosa elokuvassa on Kurt Russelilla, joka sopii Stuntman Miken rooliinsa erinomaisesti. Saa nähdä saako mies nostetta uralleen kuten John Travolta Pulp Fictionista. Valkokankaalla esiintyy myös joukko naisia, joista eniten tilaa annetaan kakkososan tiimille Rosario Dawson, Mary Elizabeth Winstead, Tracie Thoms ja Zoe Bell. Mieleen jää myös Sydney ”Sidneyn tytär” Poitier.

Tarantinon Death Proof on toinen puolikas elokuvakaksikosta, jonka toinen osa, Robert Rodriguezin ohjaama Planet Terror tulee teattereihin Suomessa 20.7.2007. Meillä nähtävät versiot ovat pitempiä kuin Yhdysvalloissa yhtenä näytöksenä esitettävät kaimansa. IMDb-linkki

Teatterista poistuessa tulee katsoneeksi yhden ylimääräisen kerran, ettei suojatietä lähesty auto kovaa vauhtia.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.