The Pipeline Next Door

(Un dragon dans les eaux pures du Caucase, Ranska 2005)

Ohjaus: Nino Kirtadzé
Kuvaus: Jacek Petrycki
Tuotanto: Dominuque Tibi/Roche Productions

Dokumenttielokuvafestivaali DocPointiin osallistumiseni jäi näillä näkymin yhteen elokuvaan ja se oli The Pipeline Next Door, alkuperäiseltä nimeltään Un dragon dans les eaux pures du Caucase. Lohikäärme, johon ranskankielisessä nimessä viitataan on öljyputki, jonka British Petrolium aikoo rakentaa pienen georgialaiskylän läpi. Borjomin laaksossa sijaitsevan Sakirén kylän asukkaat vastustavat putken rakentamista, mutta suurvaltojen etujen mukaista rakennushanketta ei niin vain pysäytetä. Varsinkaan kun Georgian hallitus on jo asian sopinut.

Nino Kirtadzén ohjaama dokumentti on huikean intiimi kuvaus eri osapuolten näkökannoista. Välillä ihmettelee miten elokuvantekijät ovat päässeet mukaan kaikkiin keskusteluihin, joita käydään keittiöissä, kylän kuoppaisilla kaduilla, autoissa ja öljy-yhtiön neuvotteluhuoneissa. Myös Georgian maisemat häikäisevät Jacek Petryckin kuvaamassa elokuvassa. Dokumentti on toteavan vakava, mutta osaa löytää tilanteesta myös inhimillisiä ja hauskoja puolia. Ainakin perjantain näytöksessä yleisö nauroi aidosti parissakin kohtaa. Tämä on minusta hyvä saavutus, koska tämänkaltaisen elokuvan yleisö suhtautuu elämään usein melko vakavasti.

Dokumenttielokuva on mielenkiintoinen kertomisen väline. Se ei ole fiktiota, mutta se ei myöskään kerro koko totuutta. On aina kyse joidenkin totuuksista. Silti mietin koko ajan elokuvaa katsoessani, että valojen syttyessä ja valkokankaan pimetessä, elokuvan henkilöiden tarina jatkuu. Toisin kuin fiktioelokuvissa, joissa tarinan henkilöt voi surutta jättää filmikeloihin pölyttymään, dokumentin ihmiset jatkavat ihan oikeasti elämäänsä. Parhaimmillaan dokumenttien ihmiset jäävät elämään myös meissä. Tämä ajatus jäi pyörimään päähäni A-Studion festivaalia koskevasta raportista. Sakirén kylän ihmiset elävät minussa – ainakin jonkin aikaa.

Euroopan elokuva-akatemia palkitsi elokuvan joulukuussa 2005 vuoden parhaaksi dokumenttielokuvaksi. Linkki DocPoint-esittelyyn

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.