Kunniattomat paskiaiset

(Inglourious Basterds, USA 2009)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz

Inglourious Basterds (2009)
Inglourious Basterds (2009)

Miksi tehdä taas elokuva natseista? Quentin Tarantinon kohdalla vastaus lienee se, että toisen maailmasodan viralliset pahikset tarjoavat niin vahvoja hyvän ja pahan elementtejä, ettei elokuvaa voi olla tekemättä. Saksalaisille kyllä soisi välillä lomaa syntipukin roolistaan, mutta minkäs teet? Edellä sanotun jälkeen voi todeta, että Tarantinon elokuva on törkeän tyylikäs ja erilainen sotaelokuva. En saanut itseäni leffateatteriin, mutta elokuva toimii myös dvd-versiona kotisohvalta katsottuna.

Kunniattomat paskiaiset alkaa vuonna 1941 Ranskassa, jossa natsien SS-joukot etsivät karkuteillä olevia juutalaisia. Katsojalle esitellään joukkoja johtava eversti Hans Landa, jota esittää erityisen mieleenpainuvasti Christoph Waltz. Landan erityisosaamisena ovat piinaavat keskustelut, jotka etenevät yleensä epämiellyttävään konsensukseen.

Vastapoolina SS-joukoille on kahdeksasta amerikanjuutalaisesta sotilaasta koottu erikoisjoukko, jota johtaa luutnantti Aldo Raine (Brad Pitt). Paskiaiset-nimellä kulkeva joukko etsii ja skalpeeraa natseja näiden omalla maaperällä.

Asetelmasta huolimatta Kunniattomat paskiaiset ei ole läpeensä väkivaltainen elokuva, vaan nojautuu paljolti intensiivisiin keskusteluihin, aivan kuten muutkin Tarantinon elokuvat. Death Proofin (2007) puuduttavia keskusteluja ei kuitenkaan nyt ole mukana, vaan elokuva myös etenee. Kokonaisuutena on hieno, väkivaltainenkin, mutta äärimmäisen tyylikäs leffa. Ja on mukana myös jalkafetissikohtaus. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Kunniattomat paskiaiset”

  1. Mielestäni ansaitusti, josko muitakin hyviä suorituksia oli kyllä ehdolla.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.