Star Wars: Episodit IV-VI

(USA 1977 [IV], 1980 [V], 1983 [VI])

Ohjaus: George Lucas [IV], Irvin Kershner [V], Richard Marquand [VI]
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Tämä kolmikko on se alkuperäinen ja parempi rypäs. Episodit I-III avaavat toki uusia tulkintalinjoja alkuperäiseen tarinaan, mutta jäävät seikkailuelokuvina sittenkin pari parsekia jälkeen.

Star Wars: Episodit IV-VI

Episodi IV

(+) Voimat: Han Solo, Obi-Wan Kenobi
(-) Pimeät puolet: Uudet kohtaukset

Minulla on hämäriä muistikuvia siitä, kun näin Tähtien sota -elokuvan ensi kerran. Se oli todennäköisesti jokin tv-esityskerta MTV:llä. Olin myyty, ja olen edelleen. Episodi IV on hienosti rakennettu seikkailuelokuva, eikä se vaadi aiempien episodien tuntemusta. Muistan, että aikoinaan alkutekstien kysymyksiä herättävä merkintä ”Episodi IV” toi elokuvaan salaperäisyyttä, joka saattaa episodien I-III myötä olla kadotettu.

Elokuva on suoraviivainen kasvutarina. Nuori Luke Skywalker (Mark Hamill) joutuu tilanteeseen, jossa hänen on otettava vastuu ja astuttava omia isompiin saappaisiin. Mentorina toimii Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness). Matkalla mukaan saadaan joukko muitakin seikkailijoita, joista Han-Solo (Harrison Ford) ja prinsessa Leia (Carrie Fisher) tuovat elokuvaan sellaista säpinää, josta uusien osien tietokoneanimaattorit teineinä uneksivat.

Alkuperäisen trilogian DVD-julkaisut ovat jälkeenpäin paranneltuja versioita, jotka nähtiin elokuvateatterissakin 1990-luvulla. Ainoastaan Uuden toivon Mos Eisleyn lähestymiskohtaus kohtaus häiritsee. Muissa episodeissa parannukset ovat vähäisiä tai ne sopivat elokuvaan. Toki periaatteellisella tasolla voidaan kysyä miksi hyviin elokuviin pitää kajota jälkeenpäin. IMDb-linkki

Episodi V

(+) Voimat: Hahmot, näyttelijät, ohjaus, tarina jne.
(-) Pimeät puolet: ei ole

Imperiumin vastaisku eli Episodi V on Tähtien sodan huipentuma. Elokuva on samalla vauhdikas, hauska ja oikealla tavalla kohtalokkaan synkkä. Elokuvassa on särmää, jota vastaavanlaisissa elokuvissa näkee harvoin.

Henkilöhahmot toimivat omalla painollaan ja uudet tulokkaat, kuten Lando Calrissian (Billy Dee Williams) sujahtavat joukkoon sujuvasti. Vaikuttavimpia kohtauksia on alun taistelu kylmällä Hothin planeetalla, jossa kapinalliset tuhoavat parhaansa mukaan imperiumin AT-AT kävelijöitä.

Elokuvassa kapinallisten ja pahan imperiumin tarinat kietoutuvat kiinteämmin toisiinsa ja varttunut Luke aloittaa jedi-opinnot erakoituneen Yodan kanssa. Tässä on kaikki oikeat ainekset ja samalla toteutus on onnistunut. Imperiumin vastaisku kuuluu ehdottomasti kaikkien aikojen elokuvien top 10-listalle. IMDb-linkki

Episodi VI

(+) Voimat: kiituri takaa-ajo, loppuhuipennus
(-) Pimeät puolet: valoisa puoli

Jedin paluu oli joillekin lopun alku siinä mielessä, että Imperiumin vastaiskun aloittama synkempi polku katkesi. Lopullisia niittejä olivat uudet episodit, joissa Star Wars -maailma tuntui osin lapselliselta. Jedin paluussa syntipukeiksi muuttuneesta tunnelmasta joutuivat ewokit.

Minua ewokit eivät ole koskaan häirinneet. Ehkä se johtuu siitä, etten koskaan suostunut katsomaan kokonaan ewokien omia elokuvia eikä traumoja siksi ole syntynyt. Jedin paluussa ewokit ovat joka tapauksessa kohtuullisen pienessä roolissa.

Toisaalta ewokien kotikonnuille eli Endorin planeetalle sijoittuu elokuvan huikein takaa-ajo, jossa imperiumin sotilaat sekä Luke ja Leia ajavat toisiaan takaa kiitureilla puiden viuhuessa ohi. Toteutustekniikka toimii vuosien jälkeenkin osittain paremmin kuin tietokoneanimaatiot.

Jedin paluu saattaa päätökseen George Lucasin avaruusoopperan ja on saagan lopetuksena hyvä. Voi vain spekuloida, miltä uudet episodit olisivat näyttäneet, jos ne olisi tehty nopeammin Jedin paluun jälkeen. Nyt ne näyttävät olevan eri vuosituhannelta. IMDb-linkki

***

Loppupäätelmä: Star Wars -maailma on juuri niin laaja kuin sen itse haluaa olevan. Jos jo ewokit tuntuvat vastenmielisiltä, pystyy silti oletettavasti nauttimaan episodeista IV-V. Itse olen valmis hyppäämään koko episodikatraan mukaan ja kärvistelemään Jar Jar Binksin ja kumppanien matkassa, koska lopulta mittarit asettuvat selvästi positiivisen puolelle.

Olen myös melko vakuuttunut, että George Lucas on tarinansa takana rehellinen. Saaga on tuottanut, ja tuottaa edelleen rahaa, mutta luulisi, että aikuinen mies muitakin ansaintakeinoja keksisi ellei tarinassa olisi jotain henkilökohtaista.

2 vastausta artikkeliin “Star Wars: Episodit IV-VI”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.