Sweet Sweetback’s Baadasssss Song

(USA 1971)

Ohjaus: Melvin van Peebles
Pääosissa: Simon Chuckster, Melvin van Peebles, Hubert Scales

Sweet Sweetback's Baadasssss Song (1971)

Ähinää, puhinaa, takaa-ajoa, vääntöä ja lemmiskelyä. Siinä Sweet Sweetback’s Baadasssss Song noin päällisin puolin katsottuna. Historiallisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa elokuva on enemmän. Se on merkittävä edistysaskel afroamerikkalaisille, jotka olivat vuonna 1971 menettäneet kaksi johtajaa väkivaltaisesti: Malcolm X ja Martin Luther King oli murhattu lyhyen ajan kuluessa. Melvin van Peebles ohjasi elokuvan pienellä budjetilla, nopealla aikataululla ja studiojärjestelmän ulkopuolella – ja elokuva oli yleisömenestys. Se oli hetken jopa katsotumpi kuin Love Story.

Tässä piilee elokuvan tärkeys – se oli elokuva afroamerikkalaisilta afroamerikkalaisille. Muun muassa Bill Cosby oli tukemassa elokuvan tuotantoa ja musiikin elokuvaan sävelsi Earth, Wind & Fire. Taustastaan huolimatta Sweet Sweetback’s Baadasssss Song ei ole elokuvallisesti mitenkään tajuntaa räjäyttävä. Se on kertomus viriilistä naistenmiehestä, Sweetbackistä (Melvin van Peebles), joka tappaa kaksi poliisia puolustaessaan poliisien hakattavana olevaa miestä. Loppuelokuvan ajan Sweetback on karkumatkalla, pois sortavasta yhteiskunnasta.

Sweetbackin menestys avasi tien blaxploitation-elokuville, joita isotkin studiot alkoivat tehtailla, kun ne huomasivat, että genressä oli rahanansaintamahdollisuuksia. Syntyi muun muassa Shaft (1971) ja Super Fly (1972). Mitä muuta syntyi? Oli syntynyt uusi sukupolvi afroamerikkalaisia, jotka eivät tyytyneet kaatamaan kahvia ja teetä elokuvissa, vaan ottivat uusia rooleja. Hyvä esimerkki on Bill Cosby, jonka tv-sarjalla on ollut valtava, vaikkei ehkä usein tunnustettu, merkitys afroamerikkalaisen kulttuurin hyväksyttäväksi tekemisessä. Kuten Mario van Peebles maanantaina sanoi, Valkoisessa talossakin asustaa tällä hetkellä yksi Cosbyn perheen variaatio. Visuaalisen kuvaston merkitys on suuri. IMDb-linkki

Sweet Sweetback’s Baadasssss Song esitetään 5.2.2010 klo 21.00 Helsingissä Orionissa. Katso lisätiedot

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.