Den brysomme mannen

(Norja 2006)

Ohjaus: Jens Lien
Pääosissa: Trond Fausa Aurvaag, Petronella Barker, Per Schaaning

Den brysomme mannen (2006)

Jens Lienin ohjaama Den brysomme mannen on aikoihin kaunein ja mielenkiintoisin näkemäni elokuva. Norjalaisleffan verkkainen tunnelma sointuu hyvin pohjoismaiseen sielunmaisemaan eikä salaperäisyys väljähdy tarinan edetessä. Elokuva kannattaa katsoa kohtuullisen virkeässä mielentilassa, sillä sen piristävä vaikutus suuntautuu aivojen sijaan sieluun.

Andreas (Trond Fausa Aurvaag) istuu bussissa, joka jättää miehen keskelle erämaata, hylätyn oloisen bensaaseman eteen. Tuntematon mies toivottaa Andreaksen tervetulleeksi ja tarjoaa hänelle kyydin uuteen kotiin ja uuteen elämään. Tästä alkaa tutustuminen uuteen ja siistiin kaupunkiin, jossa mikään ei oikein tunnu tai tuoksu miltään. Myöskään lapsia ei ole missään.

Den brysomme mannen tuo jossain määrin mieleen Roy Anderssonin elokuvan Toisen kerroksen lauluja, jossa oudolla tavalla kommentoitiin ruotsalaista yhteiskuntaa. Jens Lien on samoilla apajilla ja vertauskohtia pohjoismaisiin hyvinvointivaltioihin on helppo löytää.

Onko yhteiskuntamme liian kliininen ja aikuisia preferoiva? Elokuvantekijät eivät vastaa. Kysyjän eteen vain asetetaan kauniisti kuvattu ja säestetty tarina. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.