Nosferatu

(Nosferatu: Phantom der Nacht, Saksa 1979)

Ohjaus: Werner Herzog
Pääosissa: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz

Nosferatu (1979)Saksalaisohjaaja Werner Herzogin versio Bram Stokerin (1847-1912) luomasta kalpeasta kreivistä on pelkistetty ja amerikkalaisserkkuihin verrattuna pienellä budjetilla tehty. Rahan ja tehosteiden sijaan Herzog on keskittynyt tekemään hyvän elokuvan hienojen näyttelijöiden kanssa. Lopputulos on monikerroksinen ja sopivan karkea.

Vampyyritarinat ja etenkin irlantilaisen Bram Stokerin Dracula (1897) on kiehtonut ihmisiä jo pitkään. F.W. Murnaun ohjasi filmatisoinnin Transylvanian asukista jo vuonna 1922 nimellä Nosferatu, eine Symphonie des Grauens. Herzogin versio on 1970-luvun lopulta.

En tiedä miksi, mutta katson Herzogin leffoja aina hieman ylivirittyneenä. Tuntuu, että pitää koko ajan olla valppaana ja yrittää tulkita kuvia ja sanoja. Lopulta katselukokemukset ovat kuitenkin levollisia, koska ohjaaja osaa käyttää elokuvallisia keinoja ja ohjata näyttelijöitään juuri oikealla tavalla. Varsinkin Klaus Kinskin ohjaamiseen on tarvittu lähes ylimaallisia voimia ja hermoja. Kinski oli ajoittain hieman vaikea.

Kinski on särmistään huolimatta erinomainen tulkitsija. Nosferatussa hänen ja Isabelle Adjanin yhteiset kohtaukset ovat maagisia. Herzogin Nosferatu on hyvä muistutus siitä, etteivät tuhansien taalojen erikoistehosteet korvaa ammattitaitoisia näyttelijöitä. Yhtenä päänäyttelijänä on Kinskin ja Adjanin ohella Bruno Ganz, joka on tullut monelle tutuksi Hitlerin viimeisiä päiviä kuvaavasta elokuvasta Perikato (2004). IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.