Fargo

(USA 1996)

Ohjaus: Joel Coen
Pääosissa: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi

Fargo (1996)
Fargo (1996)

Jerry (William H. Macy) on elämäänsä eksynyt autokauppias, joka pyrkii löytämään takaisin kartalle kiristämällä rahaa varakkaalta appiukoltaan. Keinoksi Jerry on valinnut vaimonsa kidnappauksen. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Alkutekstit toteavat tarinan perustuvan tositapahtumiin, mutta väite vaatii hieman mielikuvitusta.

Fargo on ehdottomasti viime vuosikymmenten parasta amerikkalaista elokuvaa. Joel ja Ethan Coenin elokuvat ovat kaikki kokemuksia ja näiden joukossa Fargo on ehdotonta aatelia. Myös Fargon talvinen maisema ja tunnelma porautuvat sielun uumeniin kuin jääkaira. Elokuva on kuvattu Minnesotassa ja Minneapoliksen ympäristössä, jossa asuu paljon Skandinaaviasta lähtöisin olevia ihmisiä.

Fargon tunnelma on omaperäinen ja siksi niin kiehtova. Coenin veljesten käsikirjoittamat ihmiset tuntuvat yhtä aidoilta kuin oudoiltakin. Vastapainona ovat Frances McDormandin esittämän poliisin ja tämän aviomiehen muodostama normaali pariskunta, jonka kautta katsoja voi pysytellä turvallisen välimatkan päässä kahjoista hahmoista.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös lopputeksteissä, joissa Victim in the field -osan esittäjäksi on merkitty 0(+> eli Prince. Artistilla oli juuri tuolloin meneillään kiista levy-yhtiön kanssa, minkä vuoksi myös nimi oli vaihtunut. Coenin veljesten ja paljasjalkaisen Minneapolis-asukin Princen aaltopituudet kohtasivat sen verran, että nimikiista sai tällaisenkin ilmauksen pop-kulttuurissa. Elokuvassa esiintyvä uhri on kuitenkin leffan storyboard-artisti – ei TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince). IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.