Musta jää

(Suomi 2007)

Ohjaus: Petri Kotwica
Pääosissa: Outi Mäenpää, Martti Suosalo, Ria Kataja

ArvostelukuvaMusta jää on ohjaaja Petri Kotwican toinen pitkä fiktioelokuva ja oivallinen kolmiodraama. Kotwican debyytti, Koti-ikävä (2005), kertoi nuoren miehen traumaattisista kokemuksista ja laitoselämän dynamiikasta. Nyt päähenkilönä on keski-iän saavuttanut lääkäri Saara (Outi Mäenpää), jonka elämässä kirjoitetaan uusi luku, kun selviää, että oma mies pettää.

Kotwican elokuvan alkuasetelma tai tarinan kehittely eivät ole kovin omaperäisiä. Kolmiodraamoja on tehty aikaisemminkin. Alku on kuitenkin mielenkiintoinen ja pääkaupunkiseudun kuvaus tempaa mukaansa. Elokuvan loppupuoliskolla juoni hakee päähenkilöiden tapaan identiteettiään ja tuntuu kuin katsoisi kauniin taideteoksen hidasta kuolemaa. Loppu kuitenkin löytyy ja hyvä niin.

Elokuvan toteutus on (tekee pahaa sanoa näin) suomalaiseksi elokuvaksi erinomainen. Ohjaus, kuvaus, leikkaus ja musiikki ovat ammattitaitoisesti toteutettuja. Päällimmäiseksi jää kuitenkin mieleen päänäyttelijöiden erinomaiset suoritukset.

Ajattelin pitkään, että suomalaisten elokuvien katsominen tuntui niin kiusalliselta, koska tapahtumaympäristö ja kieli olivat niin tuttuja, että elokuvalliset kökköydet näkyivät selvemmin kuin esimerkiksi jenkkileffoissa, joiden taustatodellisuudesta kokemukset olivat niukemmat. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että keskeisin tekijä on sittenkin ollut näyttelijöiden ammattitaito. Valtaosassa niistä suomalaisista elokuvista, joita olen aikaisemmassa elämässäni nähnyt, on ollut toivomisen varaa näyttelijäsuorituksissa.

Musta jää, ja esimerkiksi Suden vuosi ja Miehen työ, ovat viime aikaisia esimerkkejä siitä, miten tilanne on muuttunut. Suomessa on hyviä elokuvanäyttelijöitä. Mustassa jäässä loistavat erityisesti Outi Mäenpää, Martti Suosalo, Ria Kataja ja Ville Virtanen. Myös pienempiin rooleihin on valittu hyviä tyyppejä. IMDb-linkki

www.mustajaa.fi

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.