North Country

(USA 2005)

Ohjaus: Niki Caro
Pääosissa: Charlize Theron, Frances McDormand, Sean Bean

North Country (2005)Niki Caron ohjaama North Country on tärkeä elokuva. Se kertoo joukkokanteesta, joka nostettiin Minnesotassa 1970-luvulla kaivosyhtiötä vastaan, jossa naistyöntekijöitä kohdeltiin seksistisesti ja alentavasti. Passiivin käyttö on sinänsä harhaanjohtavaa, koska elokuva kertoo oikeusjutun avainhenkilön Josey Aimesin (Charlize Theron) tarinan, johon passiivi ei vain sovi.

Minulla on jokin heikkous lumisiin elokuviin. North Country sijoittuu samoihin lumisiin Minnesotan maisemiin kuin Fargo. Yksi näyttelijäkin on maisemiin jäänyt, nimittäin Frances McDormand, joka esittää North Countryssa päähenkilö Joseyn eräänlaista mentoria. Elokuva on muutoinkin lastattu hyvillä näyttelijöillä: Woody Harrelson, Sean Bean, Sissy Spacek ja Michelle Monaghan.

Temaattisesti North Country on sukua 1980-luvun palkitulle oikeussalidraamalle Syytetty, jossa Jodie Foster yritti epätoivoisesti saada oikeutta miesten hallitsemassa naisia alistavassa maailmassa. North Countryn tunnelma ei ole koko ajan yhtä ahdistava, mutta hetkeäkään ei jätetä käyttämättä, jotta sanoma menisi perille. Hyvä niin. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.