David Lynch ja meditaatio

LynchElokuvaohjaaja David Lynch vieraili viikonvaihteessa Suomessa perustamassa Voittamaton Suomi -yliopistoa. Lynch vastaili maanantaina noin kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Helsingin Messukeskuksessa yleisön kysymyksiin elokuvanteosta ja meditaatiosta. Parasta antia oli luovan taiteellisen prosessin kuvaukset.

Lynch on meditoinut 1970-luvulta lähtien ja vakuuttaa, että se on muuttanut hänen elämänsä. Oli mielenkiintoista kuulla, miten ohjaaja kuvasi ideoiden kehittelyä. Lynchin mukaan ideat tulevat kuin ihmiset huoneeseen. Idea voi olla hahmo elokuvassa, maalaus tai vaikka tuoli. Sitten ideaa on työstettävä. Jos idea on tuoli, sitä työstetään pajalla. Jos kyseessä on elokuvan juoni, ovat työkaluina kynä ja paperi, jolle syntyy lauseita tai kuvia.

Lynch vaikuttaa rehellisen vaikuttuneelta meditoinnista. Sen sijaan konfliktien ratkaisu ja rikollisuuden vähentäminen joogalentäjien avustamana ei oikein vakuuttanut yleisöä. Taustalla on sama Trassendentaalisen meditaation liike (TM), joka osallistui muutamia vuosia sitten eduskuntavaaleihinkin Joogalentäjien nimellä. Kannatusta ei silloin löytynyt eikä varmaan ihan pian löydykään.

Ohjaaja David Lynch on ilmeisen onnistuneesti hyödyntänyt meditaation antamia visioita ja tuottanut monelle hienoja elokuvanautintoja. Metodeistaan hän kertoo lisää tuoreessa kirjassaan Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness, and Creativity (kuva yllä).

www.davidlynchfoundation.org

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.