Sophie Scholl

(Sophie Scholl – Die letzten Tage, Saksa 2005)

Ohjaus: Marc Rothemund
Pääosissa: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Johanna Gastdorf

Sophie Scholl (2005)Toisen maailmasodan liittoutuneet ovat tehneet lukemattomia elokuvia natsien kukistamisesta. Saksalaiset itse ovat alkaneet käsitellä sotaa elokuvissaan vasta viime vuosikymmeninä. Jonkinlainen päänavaus oli vuonna 2004 valmistunut Perikato, jossa kuvattiin Hitlerin viimeisiä päiviä bunkkerissa. Sophie Scholl on tarina toiselta puolelta. Se kertoo kolmesta saksalaisnuoresta, jotka levittävät natsivastaista propagandaa opinahjossaan.

Julia Jentschin esittämä Sophie on tunnollinen ja suoraselkäinen nuori, joka ei suostu uskomaan natsihallinnon suoltamaa tietoa sodasta, vaan pyrkii herättämään ikätovereitaan levittämällä lentolehtisiä. Varsinainen priimusmoottori on Sophien veli Hans (Fabian Hinrichs), joka on siskonsa ohella pelkäämätön kritisoimaan hallitsijoita. Uhmakkuus tuottaa kuitenkin pian ongelmia, kun nuorten lentolehtisten jakelu kasvaa liian näkyväksi.

Kuten monet toisen maailmansodan Saksaan sijoittuvat elokuvat, on tämäkin koskettava kokemus. Parasta antia on kuitenkin pelon kuvastuminen valtaapitävien kasvoilta, kun uhmakkaat nuoret eivät suostukaan alistumaan pelottelun edessä. Elokuva vaatii keskittymistä. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.