Verinen sunnuntai

(Bloody Sunday, Englanti/Irlanti 2002)

Ohjaus: Paul Greengrass
Pääosissa: James Nesbitt, Tim Pigott-Smith, Nicholas Farrell

Bloody Dunday (2002)Ohjaaja Paul Greengrassilla on lahja, ja se on todentuntuisten tilanteiden kuvaaminen. Elokuva Verinen sunnuntai on realistinen ja siksi myös niin piinava kokemus. Traagiset tapahtumat ovat totta: Britannian hallituksen joukot surmasivat 13 ja haavoittivat 14 ihmistä rauhalliseksi tarkoitetussa mielenosoituksessa sunnuntaina 30.1.1972 Pohjois-Irlannin Derryssä.

Verinen sunnuntai kuvaa nerokkaalla tavalla kohtalokkaan päivän etenemistä. Kamera vapisee, kuten Greengrassin muissakin viime vuosien töissä (Medusan isku, United 93, Medusan sinetti). Realistisuus ei kuitenkaan perustu kameratyöhön, vaan pikemminkin tapahtumien kiivaaseen limittämiseen ja ”ristivalotukseen”.

Etenkään joukkokohtauksia en muista toteutetun näin taidokkaasti. Kun Greengrass esimerkiksi kuvaa kuinka päähenkilöksi nouseva Ivan (James Nesbitt) yrittää rauhoitella nuoria mellakoitsijoita, tuntuu kuin olisi itse keskellä samaa kaaosta. Tunne on voimaton.

Elokuvassa on paljon statisteja, joista useimmat ovat Derryn kaupungin asukkaita. Monia vuoden 1972 tapahtumat ovat koskettaneet joko henkilökohtaisesti tai epäsuorasti. Ehkä tämäkin tieto lisää realistisuuden tunnetta katsojan päässä. Tämä on erinomainen elokuva esimerkiksi tiedostavalle lauantai-illalle. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.