Stay

(USA 2005)

Ohjaus: Marc Foster
Pääosissa: Ewan McGregor, Naomi Watts, Ryan Gosling

Stay (2005)Stay on Marc Fosterin (Finding Neverland) ohjaama psykologinen trilleri, jossa psykiatri Sam Foster (Ewan McGregor) uppoutuu nuoren potilaan Henry Lethamin (Ryan Gosling) tapaukseen. Henry vannoo tekevänsä itsemurhan tulevana lauantaina keskiyön aikaan.

Stay on rakennettu mysteeriksi katsojalle. Vihjeitä annetaan auliisti, mutta vastauksia kitsaammin. Lopputuloksena on vaikeahko yhtälö, jonka jonkinasteinen selvittäminen tuo lopulta tyydytyksen.

Miespääosien esittäjien (McGregor ja Gosling) rinnalla ammattilaisen työn tekee jälleen Naomi Watts, jonka suorituksia olen alkanut kerta kerran jälkeen arvostamaan enemmän. Watts tekee roolinsa sydämellä. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Stay”

  1. Muutama lisäkommentti, koska elokuvan teemat jäivät pyörimään päähän. Elokuvan juoni ei ole perinteinen eikä suoraviivainen. Sen tavoitteena on (tekijöiden kommenttien mukaan) kuvata ihmismielen toimintaa. Siten se lähestyy useiden kommentaattorien mielestä David Lynchin töitä. Monet näkevät yhtymäkohtia Mulholland Dr. -elokuvaan, jossa Naomi Watts myös esiintyi.

    Oli miten oli Fosterin Stay jää mieleen, koska se kertoo mielen liikkeistä ja lämmittää sellaisia osia aivoista, joita aivan jokainen elokuva ei lämmitä. Juonta ei kannata paljastaa enempää, mutta ainakin itse koin helpottavaksi lueskella muiden analyyseja jälkikäteen. Symboleja on paljon ja useimmat varmaan toimivatkin. Täytynee katsoa leffa uudelleen, jotta saisi kaiken irti.

    Suosittelen aivojumppaa – vaikkakin kokenut jumppaaja voi kokea Déjà vu’n.

    Keskustelua

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.