(Pale Rider, USA 1985)
Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Chris Penn
Coy LaHood (Richard Dysart) on ilkeä ja ahne mies. Hän hallitsee itsevaltiaan ottein pientä kaupunkia Kalifornian takamailla ja tyrannisoi apumiestensä avulla kaupungin liepeillä elävää kullankaivajayhteisöä. Kun LaHoodin rosvojoukko on jälleen kerran tehnyt tuhojaan kullankaivajien leirissä ja tappanut muun muassa nuoren Megan Wheelerin (Sydney Penny) koiran, polvistuu tyttö koiransa haudalla ja rukoilee Jumalalta – mikäli sellainen on – apua perheensä ahdinkoon. Seuraavana päivänä ilmestyy vuorilta saarnaaja (Clint Eastwood), joka osaa käyttää myös nyrkkejään.
Eastwoodin ohjaama Kalpea ratsastaja on yksi western monien joukossa miehen pitkällä uralla. Se on silti jostain syystä yksi omista suosikeistani. Elokuva hyödyntää karikatyyrisiä hahmoja ja karuja lumisia maisemia. Eastwood esittää jälleen miestä vailla nimeä ja tällä kertaa hänet tunnetaan yksinkertaisesti ”saarnaajana”. Hyvien ja pahojen välinen juopa on selkeä, eikä katsojan tarvitse pohtia pahan olemusta meissä jokaisessa. Paha on niissä muissa. Ehkä juuri tämä luo elokuvakokemuksesta satumaisen ja helpon.
Elokuva viittailee useampaan otteeseen Uuden testamentin viimeiseen kirjaan, Johanneksen ilmestykseen eli Ilmestyskirjaan. Ilmestyskirja on ensimmäisellä vuosisadalla, kristittyjen vainojen alla kirjoitettu apokalyptinen teksti, jonka rikas kuvakieli on innoittanut lukuisiin erilaisiin tulkintoihin. Kirjasta on poimittu jatkokehittelyyn muun muassa Ilmestyskirjan peto ja tuhatvuotinen valtakunta sekä tietysti pedon luku 666. Ilmestyskirjassa esiintyvät myös seitsemän ratsastajaa, jotka ratsastavat myös Eastwoodin leffassa. Elokuvan perussanoma on selvä: pahikset saattavat hallita hetken, mutta lopulta tulee tuomio.
Coy LaHoodin poikaa näyttelee Sean Pennin veli Chris Penn (mm. Reservoir Dogs). Pahisten puolella nähdään myös James Bond -elokuvissa 007 Rakastettuni (1977) ja Kuuraketti (1979) Rautahampaana tutuksi tullut Richard Kiel. IMDb-linkki