Sovitus

(Atonement, Englanti 2007)

Ohjaus: Joe Wright
Pääosissa: Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan

Sovitus (2007)Sovitusta on kehuttu ja se on yksi orastavan Oscar-kauden puhuttuja elokuva. Eikä suotta, vaikka monille Oscar-leima saattaa olla myös karkottava tekijä. Elokuva sijoittuu pääosin maailmansotien väliseen Englantiin, jossa joukko nuoria kuluttaa aurinkoisia kesäpäiviä hienossa talossa. Pilviä alkaa kuitenkin kerääntyä taivaalle, kun elämää mullistavat tunteet kuumenevat.

Joe Wrightin (Ylpeys ja ennakkoluulo) ohjaama Sovitus on niitä elokuvia, joiden juonesta ei kannata tietää juuri mitään ennen teatterin penkkiin istumista. On tietysti hieman ongelmallista valita elokuvaa, jos ei tiedä siitä mitään. Suosittelen kuitenkin tähän leffaan tutustumista, mikäli pitää visuaalisista, tunteilla kyllästetyistä ja herculepoirotmaisista elokuvista.

Hyvien näyttelijöiden (Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan ja Vanessa Redgrave) ja tyylikkään aikakausielokuvatoteutuksen ohella Sovitus jää mieleen erinomaisen musiikkinsa ansiosta. Varsinkin alkupuolen kohtauksia nivova äänimaailma on uljasta kuunneltavaa: nuoren Brionyn (Ronan) kirjoituskoneen pauke muuttuu musiikiksi ja päinvastoin. Yksinkertaista, mutta toimivaa.

Kokonaisuutena elokuva ei ole yksinkertainen. Se liikkuu ajassa ja tunteissa, ja jättää katsojan pohdiskelemaan pitkäksi aikaa. Suosittelen. IMDb-linkki

3 vastausta artikkeliin “Sovitus”

  1. Suosittelen Sovitusta. Kävin sen eilen Helsingin Kinopalatsissa katsomassa ja mykistyin – loistavia henkilösuorituksia ja korkealaatuinen kuvaus – ihme, ellei Oscareita tule.

  2. Asiaa puhut, Marko. Maanantaiaamuna ratkeaa Oscarien uudet osoitteet ja ennuste näyttää Sovituksen suhteen hyvältä. Palkintojen määrä ei tietenkään muuta sitä, että kyseessä on yksi vuoden 2007 hienoimpia elokuvia.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.