Sademies

(Rain Man, USA 1988)

Ohjaus: Barry Levinson
Pääosissa: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino

Rain Man (1988)

Barry Levinsonin ohjaamassa onnistuneessa draamassa nuori liikemies Charlie Babbitt (Tom Cruise) saa tiedon etäiseksi jääneen isänsä kuolemasta. Perinnönjako johdattaa henkisesti loukatun Charlien yhteen autistisen veljensä Raymondin (Dustin Hoffman) kanssa. Tilanne näyttäytyy Charlielle mahdollisuutena saada suurempi osuus isän perinnöstä.

Autismi on keskushermoston neurobiologinen kehityshäiriö, jonka tarkempia syitä ei toistaiseksi tunneta. Se ilmenee aivojen ”tietoliikenteessä” eli hermosolujen ja hermosoluverkkojen välisissä yhteyksissä. Autismia ja autismin kaltaisia piirteitä kutsutaan yleisnimityksellä autismin kirjo. Autismin tyypillisimpiä tunnusmerkkejä ovat ongelmat sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja poikkeava kommunikaatio.

Lähde: Autismisäätiö, www.autismisaatio.fi

Olisi itse asiassa mahdollista päättää Sademiehen arvio tähän ja todeta, että elokuvan ansiosta ihmisten tieto autismista tai autismin kirjosta on lisääntynyt valtavasti. Vielä muutama vuosikymmen sitten tuntematon kehityshäiriö on ihmisille tuttu, koska he ovat nähneet, miten Dustin Hoffman käyttäytyy ja miten Tom Cruise erehdysten kautta oppii tulkitsemaan veljeään. Elokuvan ulkoiset vaikutukset ovat siis olleet hyvät. Teos on kuitenkin sisäisestikin kiitoksen arvoinen.

1980-luvun käsikirjoittajien lakon aikoihin filmattu teos yhdistää Rob Morrow’n lämminhenkisen tarinan, Barry Levinsonin näkemyksellisen ohjauksen ja erinomaiset päänäyttelijät, joista rooliin perusteellisesti paneutunut Hoffman palkittiin Oscarilla. Dustin Hoffmanin rinnalla Tom Cruise antaa jälleen muistutuksen siitä, ettei menestys ole tullut ilman kovaa työtä ja lahjoja. Kaksikko on elokuvan sykkivä sydän.

Olen muutaman edellisen elokuvan kohdalla todennut, että on parempi, mitä vähemmän niiden juonesta tietää etukäteen. Sademiehen kohdalla juonen yllätyksellisyys ei ole olennaista. Tapahtumat keskittyvät kunkin sisäiseen maailmaan.

Elokuva on ollut itselleni tärkeä siitä asti, kun näin sen ensi kertaa FilmNet-elokuvakanavalta tammikuussa 1991. Suosittelen elokuvaa lämpimästi niille, jotka eivät ole sitä nähneet – ja tietysti myös niille, jotka ovat sen jo nähneet. Elokuva kestää usemman kertauksen. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Sademies”

  1. En ole elokuvaa nähnyt, kuin palasina. Tämän kirjoituksen vuoksi elokuva alkaa nyt.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.