(Suomi 2007)
Ohjaus: Lauri Törhönen
Pääosissa: Martin Bahne, Minna Haapkylä, Tommi Korpela
Suomessa syttyi sisällissota tasan 90 vuotta sitten – ja Lauri Törhösen ohjaama Raja 1918 on hieno kuvaus tuon konfliktin yhteiskunnallisista jälkivaikutuksista. Elokuva on myös raikas poikkeus suomalaisessa sotaelokuvagenressä, jossa yleensä ryynätään metsässä venäläistaistelijoita paeten tai jahdaten.
Raja 1918 perustuu alunperin Jörn Donnerin ideaan, jota puolestaan ovat innoittaneet oman isän muistelmat Suomen itsenäistymisen alkuajoilta. Tapahtumapaikkana on pieni pitäjä uuden valtion itärajalla, jonne kapteeni von Munck (Martin Bahne) lähetetään Mannerheimin käskystä ylläpitämään järjestystä ja luomaan rajakäytäntöjä.
Komennuksellaan von Munck tutustuu paikallisiin, joiden on vaikea tottua perheet, ystävät ja rakastavaiset erottavaan rajaan. Yksi elokuvan pääjuonteista kehittyy, kun kapteenin kirjuriksi palkataan neiti Lintu (Minna Haapkylä), jonka miesystävä on etsintäkuulutettu punakaartilainen (Tommi Korpela).
Elokuva on hyvin kirjoitettu, vaikkakin alkupuolen dialogissa on tiettyä kirjallista kökköyttä. Draama kuitenkin paranee ja etenkin kapteeni von Munckin ja venäläisen majurin (Leonid Mozgovoy) ystävyys on kuvattu hienosti. Erinomaista työtä tekevät päänäyttelijöiden ohella Hannu-Pekka Björkman ja Lauri Nurkse.
Teatterista kävellessä mielessä pyörii kaksi asiaa: onneksi tästä aiheesta on tehty elokuva ja onneksi kävin sen katsomassa. IMDb-linkki