Vain muutaman dollarin tähden

(Per qualche dollaro in più/For A Few Dollars More, Italia 1965)

Ohjaus: Sergio Leone
Pääosissa: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè, Mara Krupp, Luigi Pistilli, Klaus Kinski

Sergio Leonen niin sanotun dollari-trilogian toinen elokuva Vain muutaman dollarin tähden on edeltäjäänsä nähden aavistuksen lämpimämpi. Trilogian ensimmäisessä osassa (Kourallinen dollareita) Clint Eastwoodin esittämä hahmo ei juuri toisia ihmisiä tarvinnut (ks. blogimerkintä 1.1.2006). Nyt asetelma on inhimillisempi. Palkkionmetsästäjien Moncon (Eastwood) ja eversti Mortimerin (Lee Van Cleef) välille kehittyy tarinan edetessä vahva kumppanuus. Monco ja Mortimer ovat kuin oppipoika ja opettaja.

Monien mielestä Vain muutaman dollarin tähden on yksi tärkeimmistä spagettiwesterneistä. Elokuvassa onkin monia unohtumattomia kohtauksia, kuten Moncon ja Mortimerin kohtaaminen ja hattujen ampuminen tai rikollisjoukon johtajan El Indion saarna vanhassa kirkossa. Toisaalta siinä on karskeja kohtauksia, kuten se jossa eversti Mortimer suututtaa Klaus Kinskin esittämän hahmon sytyttämällä tulitikun tämän kyttyräselästä. Juuri tällaisista elementeistä syntyivät Leonen westernit, jotka ovat innoittaneet monia elokuvantekijöitä. Ilmeisimpänä esimerkkinä on Quentin Tarantino ja tämän Kill Bill -elokuvat. Toisaalta Nelosella esitettävä Deadwood -sarjakin on varmasti saanut ideoita Leonelta.

Vain muutaman dollarin tähden kuvamaailmaa tukee ansiokkaasti Ennio Morriconen luoma musiikki. Kokonaisuudessaan elokuva on hieno. Se kannattaa katsoa uudelleen ja uudelleen. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Vain muutaman dollarin tähden”

  1. Vain muutanan dollarin tähden on yksi maailman suurimmista ja parhaimmista länkkäreistä, kuitenkaan ihan ei yllä hyvien pahojen ja rumien tasolle ja hyvät, pahat ja rumat on ainutlaatuinen klassikko, mielestäni maailman historian nerokkaimpia leffoja mitä on koskaan tehty, jos sitä ei oo nähny ni ei voi sanoo että leffa tietämys olisi korkeassa arvossaan, Sergio Leonella oli ainutlaatuinen silmä taiteelle, ei ole montakaan ohjaajaa ketä pystyisi samaan, meinaan ei oo ainoatakaan edes samankaltaista silmää, hyvät, pahat ja rumat on puhdasta timanttia, siittä ei voi olla tykkäämättä!

  2. Kiitos kommentista! Sergio Leonen westernit ovat kyllä keskeisiä teoksia kenelle tahansa elokuvaharrastajalle.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.