Menetetty maa

(No Country for Old Men, USA 2007)

Ohjaus: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

No Country For Old Men (2007)

Ethan ja Joel Coenin ohjaama Menetetty maa on veljesten näköinen kommentaari Yhdysvaltojen nykytilasta ja väkivaltaisesta olemuksesta. Alkuperäinen nimi No Country for Old Men tiivistää hyvin leffan sisällön. Kyse ei ole laajasta yhteiskunta-analyysistä, vaan pikemminkin suurennuslasin alta löytyvästä yksityiskohdasta, joka on yleistettävissä.

Elokuva alkaa sheriffi Ed Tom Bellin (Tommy Lee Jones) arviolla siitä, miten rikollisuus on muuttunut viime aikoina käsittämättömäksi. Bell on kolmannen polven oikeuden vartija, joka alkaa olla liian vanha terrorismin ja huumekaupan vastaiseen sotaan.

Samaan aikaan toisaalla paikallinen onnen onkija Llewelyn Moss (Josh Brolin) löytää aavikolta valtavan määrän rahaa, joka on jäänyt sinne pieleen menneen huumekaupan jäljiltä. Tästä alkaa takaa-ajo, jota masinoi kylmä palkkamurhaaja Anton Chigurh (Javier Bardem).

Tekisi mieli sanoa, että Menetetty maa on Fargo aavikolla, mutta se ei aivan pitäisi paikkansa. Elokuvassa on samaa imua, mutta varsinkin lopputulema on harmaampi. Kyse on joka tapauksessa erinomaisesta Coenin veljesten elokuvasta.

Kuvaus on upeaa ja varsinkin alkupuolen maisemat sykähdyttävät isolla valkokankaalla. Myös näyttelijätyö on ensiluokkaista. Pääkolmikko, Tommy Lee Jones, Javier Bardem ja Josh Brolin, on syntynyt rooleihinsa. Myös pienemmissä rooleissa on ilahduttavia kasvoja, kuten Woody Harrelson Carson Wellsin roolissa ja Barry Corbin vanhana Ellisinä.

Lopputeesiksi jää, että sitä usein unohtaa minkälaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa itse elää. Esimerkiksi Yhdysvallat on rakennettu vahvasti miehiselle väkivallalle, jolla sitä edelleen yritetään hallita. IMDb-linkki

5 vastausta artikkeliin “Menetetty maa”

 1. Mielenkiintoiseksi tämän elokuvan tekee juuri Tommy Lee Jonesin esittämä Ed Tomin hahmo. Ed Tom on koko elokuvan ajan hieman tapahtumien ulkopuolella, mutta hän on kuitenkin se hahmoista johon tutustumme parhaiten ja joka monessa ratkaisevassa kohdassa kiteyttää sen mitä tekijät ovat halunneet kertoa. Tällä tavoin tarinaan on luotu mielestäni täysin erillainen ” tarttumapinta ” kuin muihin vastaaviin lajityypin edustajiin. Ed Tom on tavallaan elokuvan kertoja-ääni elokuvan hahmoksi kirjoitettuna. Vähäisemmän näyttelijän roolisuorituksella koko homma olisi voinut kompastua omaan nokkeluuteensa, mutta Tommy Lee Jones vetää homman vahvasti kotiin, kokemuksen voimalla.

 2. Menetetty maa oli tämän vuotisen Oscar-gaalan suuri voittaja. Neljä palkintoa (paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus tarinasta ja paras miessivuosa Javier Bardem) on kohtuullinen suoritus. Herätyskello herätti klo 5.45, joten ehdin nähdä kaksi ensin mainittua palkintoa. Loput tallenteelta…

 3. Teo, mietin vielä mitä sanoit Ed Tomin hahmosta Menetetyn maan kertojana. Coenin veljesten Fargo-elokuvassa Frances McDormandin esittämä Marge Gunderson on hieman samantyyppinen sivustakatsojahahmo. Lienee tarpeellista, että katsojalle tarjotaan inhimillinen samaistumiskohde – vastakohtana kylmille tappajille.

 4. Totta, nyt kun asiasta mainitset niin yhtäläisyyksiä hahmoille löytyy. Ja se miten hahmot eroavat toisistaan kulkee melkolailla linjassa sen kanssa miten tarinat eroavat toisistaan. Fargossa mielestäni Marge ja hänen tutkimuksensa vaikuttavat hieman tapahtumien kulkuun kun Ed Tomin hahmo taas yrittää ja toimii, mutta hänen toimintansa ei muuta lopputulosta mitenkään.

  Joka tapauksessa toivottavissa on että oscarien myötä saamme nähdä lisää juuri tätä omintakeisinta Coenien elokuvaa lisää vastaisuudessakin. Lupaavalta näyttää.

  http://www.empireonline.com/futurefilms/film.asp?id=135023

  http://www.empireonline.com/news/story.asp?nid=20677

 5. Burn After Reading vaikuttaa tosiaan erittäin mielenkiintoiselta. Jos hyvä elokuva on tekijöistä kiinni, niin nyt sellainen on syntymässä…

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.