Donnie Darko

(USA 2001)

Ohjaus: Richard Kelly
Pääosassa: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Maggie Gyllenhaal

Donnie Darko (2001)

Richard Kellyn ohjaama Donnie Darko yhdistää sci-fiä ja psykologista jännitystä. Kyseessä on eräänlainen nuorten aikuisten E.T., jossa on vaikutteita David Lynchin elokuvista. Elokuvan juonen yksityiskohdat ovat paikoitellen vaikeasti avautuvia, mutta toisaalta kokonaisuus on niin hypnoottinen, että se jää kummittelemaan alitajuntaan pitkäksi aikaa.

Elokuva kertoo Donald ”Donnie” Darkosta (Jake Gyllenhaal), teini-ikäisestä pojasta, joka asuu Middlesex-nimisessä kaupungissa Marylandin osavaltiossa. Donnie on kolmilapsisen perheen keskimmäinen, joka käy terapiassa tunteiden hallintaongelmien takia.

Eräänä aamuna Donnie herää golf-kentältä. Käy ilmi, että lentokoneen turbiini on yöllä tippunut taivaalta suoraan Donnien huoneeseen. Lisäksi hän alkaa nähdä näkyjä pupuasuun sonnustautuneesta miehestä.

Elokuvassa on paljon erilaisia nautittavia elementtejä, joista yksi on näyttelijätyö. Jake Gyllenhaalin rinnalla elokuvassa nähdään siskon roolissa oikean elämän sisko Maggie Gyllenhaal sekä Patrick Swayze motivaatiosaarnaajana. Drew Barrymoore puolestaan esittää Donnien äidinkielen opettajaa. Barrymoore on myös yksi elokuvan tuottajista, jonka rooli projektin toteutumisen kannalta oli keskeinen.

Näyttelijätyön ohella myös musiikki erottuu edukseen. Erityisen hieno on Gary Julesin ja Michael Andrewsin versio Tears For Fears -yhtyeen vuonna 1983 julkaistusta biisistä Mad World.

Donnie Darko julkaistiin hieman ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskuja vuonna 2001. Elokuvan markkinointia rajoitettiin, koska juoneen sisältyi terrori-iskujen tapaan lentokoneonnettomuus. Donnie Darko ei kerännyt kovin paljon katsojia teatterilevityksessä, mutta kasvatti videojulkaisun myötä uskollisen fanikunnan.

Suomessa Donnie Darko on julkaistu suoraan videolla. Televisioesityksiä on Elonet-tietokannan mukaan ollut kaksi – vuonna 2005 ja 2010. Elokuvan voisi hyvin esittää uudelleenkin, vaikka Yle Teemalla.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb-linkki / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.