Jaettu Berliini

(The Good German, USA 2006)

Ohjaus: Steven Sodenbergh
Pääosissa: George Clooney, Cate Blanchett, Tobey Maguire

Jaettu Berliini (2006)
The Good German (2006)

Mustavalkoisissa elokuvissa on taikaa. Vanhoissa mustavalkoisissa elokuvissa on oma tunnelmansa, mutta myös uusissa. Steven Sodenberghin ohjaama Jaettu Berliini on hyvä esimerkki siitä, miten värien rajoittaminen tukee kerrontaa. Väreissä sama tarina ei välttämättä olisi niin uskottava, eikä fiktioon olisi yhtä sujuvasti voitu sekoittaa historiallista kuvamateriaalia.

Jossain määrin casablancamaisessa Jaettu Berliini -elokuvassa seurataan sotakirjeenvaihtaja Jake Geismerin (George Clooney) paluuta Berliiniin vuonna 1945, jolloin toinen maailmansota on hiljan laantunut. Geismerin tehtävänä on raportoida rauhanneuvotteluista, joita käydään Potsdamissa. Varsinaisen tehtävän hämärtää kuitenkin vanhan naisystävän tapaaminen, mikä johtaa toimittajan vaarallisille vesille.

Jaetun Berliinin juoni on hyvä, kuten serkkukin lupasi. Mielenkiinto säilyy loppuun asti eikä käänteitä juurikaan ennalta arvaa. Näyttelijätyö on myös laadukasta. Positiivinen yllättäjä on Tobey Maguire, jonka roolihahmo Geismerin autonkuljettajana on erityisen viheliäinen. Hienon roolisuorituksen tekee myös Cate Blanchett, joka esittää elokuvan kohtalokasta naista.

Niin, ja onhan George Clooney aina George Clooney. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.