There Will Be Blood

(USA 2007)

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds

There Will Be Blood (2007)
There Will Be Blood (2007)

There Will Be Blood alkaa silmiä hivelevästi ja korvia viiltävästi erämaassa, jossa Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) kaivaa onneaan syvässä ja pienessä kuopassa. Sanaton elokuvaus on vaikuttavaa sinällään, mutta samalla se kuvaa oivallisesti koko elokuvan kaaren siitä, miten ihminen voi eristää itsensä muista tavoitellessaan rikkautta.

Paul Thomas Andersonin aiemmat elokuvat Boogie Nights (1997) ja Magnolia (1999) ovat uudemman amerikkalaisen elokuvan klassikkoja. There Will Be Blood on tyyliltään erilainen elokuva ja vertautuu ehkä parhaiten Orson Wellesin kanonisoituun Citizen Kane -elokuvaan. Lehtimogulin sijaan Andersonin elokuvan keskiössä on öljypohatta. Tarina perustuu osaan Upton Sinclairin romaanista Oil!.

Öljynporaukseen erikoistunut Daniel Plainview saa 1900-luvun alussa vihiä uudesta öljykentästä ja alkaa ostaa maata keskeltä kuivaa erämaata. Useimmat paikalliset asukkaat myyvät maataan mielellään, mutta osa päättää ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti. Yksi näistä on nuori hengenmies Eli Sunday (Paul Dano), joka rakentaa Plainview’n parasiittina hurmoksellisen seurakunnan.

Daniel Plainview’n tarinan kautta tulee kerrotuksi myös iso osa Yhdysvaltain historiaa, jossa taloudellisen menestyksen ja hengellisen vallan tavoittelulla on aina ollut keskeinen osa. Elokuva nivoo nämä kaksi valtapoolia (raha-uskonto) niin hienosti yhteen, että katsojalla on vaikea päättää kumman nimissä on tehty karmivampia tekoja. Veri on joka tapauksessa vuotanut.

Daniel Day-Lewis palkittiin hieman yli viikko sitten pääosa-Oscarilla Daniel Plainview’n roolista. Palkinto on perusteltu, koska harvoin kenenkään näyttelijätyötä on näin kiehtovaa ja etovaa seurata. Plainview on ristiriitainen hahmo, kuten muistettavan elokuvahahmon kuuluukin olla. Kunnon vastuksen antaa Paul Dano.

Klassista musiikkia taidolla käyttävä elokuva on omistettu Robert Altman -vainajalle – yhdelle Andersonin esikuvalle. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “There Will Be Blood”

  1. Kuume on ajanut minut kotisohvalle elokuvien pariin, ja katsoin juuri Andersonin ”There Will Be Blood” -elokuvan uudelleen dvd:ltä. Lopputeksteissä oli mielenkiintoinen ilmoitus elokuvan ympäristöystävällisyydestä:

    THIS IS A CARBON NEUTRAL PRODUCTION:
    100% of carbon emissions offset with NativeEnenrgy

    Eipä ole tuollaista tullut ennen vastaan.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.