Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta

(The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, USA 2007)

Ohjaus: Andrew Dominik
Pääosissa: Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2007)
Jesse Jamesin... (2007)

Varoitus: tämä elokuva sisältää elementtejä, jotka ulkoapäin katsottuna saattavat karkottaa oikeat katsojat ja houkutella väärät. Kyseessä on western, mutta ei ole. Kyseessä on Brad Pitt -elokuva, mutta ei ole. Kyseessä on elokuva Jesse Jamesista, mutta ei ole.

Andrew Dominikin ohjaama nimihirviö Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta on monella tavalla hieno elokuva. Se kestää 2 tuntia 40 minuuttia eikä suotta kiirehdi kerronnassaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että elokuva olisi tylsä. Verkkaisuus antaa henkilöille vapauden hengittää ja Roger Deakinsin upea kuvaus luo avaran ja tuulisen tilan, jossa ilma vaihtuu.

Karujen ja kauniiden maisemien ohella pääosia esittävät Brad Pitt (Jesse James) ja Casey Affleck (Robert Ford). Kuten elokuvan nimestäkin on pääteltävissä, kuolee James pelkuri Fordin ”toimesta”. Juoni ei siten tuo suuria toiminnallisia yllätyksiä, vaan elokuvassa keskitytään olosuhteiden kuvaamiseen. Kysymys kuuluu, miten tunnettuun lopputulokseen päädyttiin?

Asetelma vaati elokuvalta paljon, mutta kun käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, musiikki ja näyttelijät ovat huippuluokkaa, se toimii. There Will Be Blood -elokuvan tavoin nytkin on kyseessä Amerikan syntyhistorian keskeiset elementit: aseet, vapaus ja yritteliäisyys. Lisänä on maine, joka Jesse Jamesilla on ja jota Robert Ford tavoittelee. Elokuva on siten pohjimmiltaan kertomus maineen ja hyväksynnän tavoittelusta. Päähenkilönä on Robert Ford.

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta on suositeltava elokuva westernin tosiystäväville ja niille, jotka eivät westerneistä pidä. Elokuva ei ole hevosella ratsastelua ja ampumista, vaan oikeaa draamaa. Myös Brad Pitt näyttää kyntensä luuloharhaisena legendana. Hienoimman roolisuorituksen tekee kuitenkin Casey Affleck, jonka hahmo on epävarmuudessaan uskottava.

Olen tyytyväinen, että sain itseni raahattua teatteriin tätä elokuvaa katsomaan, koska isolta kankaalta elämys on hieno. Taisin itse asiassa olla viimeisessä mahdollisessa näytöksessä, koska sen jälkeen elokuva on poistunut ainakin Helsingin ohjelmistosta. DVD-julkaisu on tulossa kaiketi pian. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.