Elät vain kahdesti

(You Only Live Twice, Iso-Britannia 1967)

Ohjaus: Lewis Gilbert
Pääosissa: Sean Connery, Donald Pleasence, Akiko Wakabayashi

You Only Live Twice (1967)

Lewis Gilbertin ohjaama viides James Bond -filmatisointi Elät vain kahdesti sijoittuu Japaniin, jossa Sean Conneryn esittämä Bond pyrkii kuumeisesti purkamaan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välille kehittynyttä konfliktia. Maat ovat törmäyskurssilla, koska niiden avaruusraketteja on kaapattu ja maat syyttävät kaappauksista toisiaan. Britannian tiedustelupalvelu kuitenkin uskoo, että rakettien kaappausten takana on jokin kolmas taho, joka näyttäisi toimivan Japanissa. Elät vain kahdesti on Ian Flemingin tumman romaanin sovitus, josta alkuperäiset mausteet ja tapahtumat on riisuttu lähes kokonaan pois. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Roald Dahl.

Ian Flemingin 12. James Bond -romaani You Only Live Twice (1964) on saanut innoitusta seuraavasta japanilaisesta runoelmasta:

Elät vain kahdesti:
kerran kun synnyt
ja toisen kun katsot
kuolemaa silmiin.

Bason, japanilaisen runoilijan tapaan 1643-1694.

Viimeisessä Flemingin elinaikana julkaistussa romaanissa Bond jäljittää Ernst Stavro Blofeldia, joka on linnoittautunut Japanin rannikolle. Tarinassa Bond kokee runoelman mukaisen elävöittävän ”läheltä piti” -kokemuksen. Elokuvaversiossa Bond ammutaan ensi metreillä hongkongilaiseen nostovuoteeseen ja haudataan meren uumeniin. Seikkailu alkakoon.

Elät vain kahdesti -leffan aikoihin Sean Connery oli koko maailman tuntema salainen agentti ja samalla kyllästynyt rooliinsa. Lievä tylsistyminen ja erimielisyydet tuottajien kanssa näkyvät ehkä joissakin kohdin elokuvaa, mutta muutoin Connery hoitaa tonttinsa tutulla skottityylillä. Bondin vastapoolina nähdään Donald Pleasence, joka antaa ensi kertaa kasvot – ja kaljun – kissojenystävä Ernst Stavro Blofeldille. Pleasencen hahmosta on sittemmin tullut agenttielokuvien pahisten stereotyyppi. Apurina Blofeldilla on ”henchman” Hans (Ronald Rich).

Valtavasta kaupallisesta suosiostaan huolimatta Albert R. Broccolin ja Harry Saltzmanin tuottamissa Bond-leffoissa on aina ollut tietty perhehenki. Yhtenä osoituksena tästä on se, että elokuvissa käytetään usein samoja näyttelijöitä erilaisissa isommissa ja pienemmissä rooleissa. Elät vain kahdesti -elokuvassa amerikkalaista Dikko Hendersonia näyttelee Charles Gray, joka esittää myöhemmin Blofeldia elokuvassa Timantit ovat ikuisia (1971). Pienessä roolissa NASA:n teknikkona nähtävä George Baker puolestaan esittää sukellusveneen kapteenia elokuvassa 007 rakastettuni (1977).

Elät vain kahdesti on ensimmäinen Bond-avaruusseikkailu ja sellaisena oikein mainio. Elokuvan teemoja uusinnetaan tavalla tai toisella muun muassa 007 rakastettuni– ja Kuuraketti-elokuvissa. Kauniin avausraidan laulaa Nancy Sinatra. Tunnusmusiikin ohella elokuvasta on monille jäänyt varmasti mieleen kevytlentokone ”Little Nellie” (ks. kuva) sekä ammuttava savuke. Loistava Bond-leffa! IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Elät vain kahdesti”

  1. Tyylikäs näkymä blogista iPhonella, ja ei tuos leffaskaan mitään pahempaa vikaa.

    1. Kiitos Jussi. Mobiilinäkymä on toteutettu WPtouch iPhone Theme -ohjelmalla, joka toimii myös tietyissä muissa puhelimissa ja laitteissa, kuten iPod touch, Google Android, Palm Pre ja Nokian uusimmat älypuhelimet.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.