Kultakuume

(The Gold Rush, USA 1925)

Ohjaus: Charlie Chaplin
Pääosissa: Charlie Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain

The Gold Rush (1925)

Sinfonia Lahti järjesti viime viikon perjantaina 28.5.2010 Sibeliustalossa Charlie Chaplinin klassikkoelokuvan, Kultakuumeen, esityksen sinfoniaorkesterin säestämänä. Vastaavia elokuvaesityksiä on ollut aiemminkin: Sergei Eisensteinin Panssarilaiva Potemkin tammikuussa 2006 ja Chaplinin Nykyaika toukokuussa 2007. Potemkinia olin katsomassa ja nyt pääsin onneksi myös Kultakuumeen esitykseen. Orkesterin säestämät mykkäelokuvat toimivat upeasti – vaikka valkokangas onkin Sibeliustalossa kohtuullisen pieni.

Kultakuume kertoo 1800-luvun lopun Alaskan kullan- ja onnenkaivajista, joiden kohtalo oli usein yhtä ankara kuin Alaskan talvinen ilmasto. Chaplinin esittämä onnenonkija kohtaa matkallaan uusia ystäviä ja uusia huijareita. Lahdessa nähty versio elokuvasta oli siinä mielessä ainutlaatuinen, että se oli restauraatio alkuperäisestä mykkäelokuvasta, jota ei ole moniin vuosikymmeniin nähty missään. Chaplin nimittäin leikkasi ja uudisti oman elokuvansa noin 20 vuotta ensi-illan jälkeen, koska halusi muokata siitä äänielokuvaversion. Tämä muutti elokuvan rytmin täysin.

Timothy Brockin johtama orkesteri soitti hienosti ja kuva oli normaalia pienemmästä valkokankaasta huolimatta hienoa katseltavaa. On jotenkin ristiriitaista, että mitä paremmin orkesteri soittaa, sen näkymättömämmäksi se muuttuu. Kun musiikki tukee ja vahvistaa valkokankaan tapahtumia, ovat orkesteri ja elokuva yhtäkkiä yhtä. Hieno kokemus. Ennen esitystä professori Peter von Bagh johdatteli elokuvaan, mikä on aina jo itsessään nautinto. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.