Muiden elämä

(Das Leben der Anderen, Saksa 2006)

Ohjaus: Florian Henckel von Donnersmarck
Pääosissa: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck

Es hat mir gut gefallen. Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama Muiden elämä on vaikuttava elokuva. Se kertoo Saksan lähihistoriaan sijoittuvan vahvan tarinan tyylillä ja taiteella, olematta turhan taiteellinen. Elokuvakameran polttopisteessä on inhimillisyys, jota harvakseltaan kuvataan samalla kypsyydellä. Huh.

Saksalaisilla ei ole ollut helppoa. Ensin hävittiin sodassa, sitten valtaan nousivat natsit ja lopulta kommunismi otti itäiset osat rautaiseen otteeseensa. Muiden elämä on kertomus viimeksi mainitusta ajanjaksosta – tai tarkemmin sen viimeisistä voiman vuosista 1980-luvun puolivälissä.

Itäsaksalainen kirjailija Georg Dreyman (Sebastian Koch) herättää menestyksensä ja naisystävänsä takia närää valtion ylätasolla. Käy käsky ottaa Dreyman tarkkaan seurantaan. Päävastuun tehtävästä ottaa Wiesler (Ulrich Mühe), joka tunnetaan tarkkana ja tunnollisena valtion palvelijana. Alkaa ympärivuorokautinen tahtojen taistelu, jonka panoksena on ihmisarvoinen elämä.

Muiden elämä kattaa monia teemoja, joista yksi keskeisimmistä on yksilön ja valtion suhde, joka on kaikissa yhteiskunnissa kaiken aikaa neuvottelun kohteena. Kommunistisissa yhteiskunnissa, kuten Itä-Saksassa, vakaakuppi heilahti holtittomasti ja tuloksena oli kyttäysyhteiskunta, jossa kansalaisten kodit oli mikitetty ja naapurit pitivät kirjaa toistensa menoista.

Historiaa ei elokuvassa kuitenkaan ryöpytetä, vaan asiaan suhtaudutaan asiallisesti. Käsittely ei kuitenkaan jää kylmäksi, vaan aiheuttaa pitkän ja puhdistavan uloshengityksen, jonka saksalaiset ovat ansainneet. Gut gemacht! IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.