Sodankylä – perjantai

Perjantaipäiväni Sodankylän elokuvafestivaaleilla oli enemmän puhetta elokuvista kuin itse elokuvien katselua. Päivä alkoi Sodankylän perinteisellä aamukeskustelulla, jossa Peter von Baghin haastattelussa oli englantilaisohjaaja Terence Davies. Davies kertoi verrattomaan tyyliin lapsuudestaan ja suhteestaan elokuviin. Suuren vaikutuksen nuoreen Daviesiin oli tehnyt muun muassa Laulavat sadepisarat -elokuva. Aikataulullisista syistä en ole ehtinyt nähdä yhtään Daviesin elokuvaa, joita festivaaleilla esitetään, mutta ehkä mahdollisuus avautuu vielä joskus.

Lue lisää aamukeskustelusta festivaalin sivuilta >>

Peter von Bagh ja Terence Davies 18.6.2010

Päivän toisen keskustelun lomassa katsottiin myös elokuva. Kyseessä oli Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo (2009), jota en ollut vielä nähnyt. Kaurismäki oli esittelemässä elokuvan ja saapui myös elokuvan jälkeen keskustelemaan elokuvan ja etenkin komedioiden teosta. Elokuva oli hyvä ja hauska kokemus. Laadukasta suomalaista elokuvaa. Kaurismäki kertoi myös tulevasta Vesa-Matti Loirista kertovasta dokumenttielokuvasta, joka saapuu teattereihin syyskuun alussa. Sodankylästä ohjaaja oli matkalla Helsinkiin suunnittelemaan uutta elokuvaa Kolme viisasta miestä -elokuvan (2008) kolmikon, Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka, kanssa. Mielenkiintoista nähdä, mitä siitä syntyy.

Mika Kaurismäki kertoo elokuvasta Haarautuvan rakkauden talo 18.6.2010

Pienessä teltassa ympäristöjärjestö Dodo järjesti alkuillasta keskustelutilaisuuden elokuvasta ja kaupunkiympäristöstä. Paikalla olivat muun muassa elokuvantekijät Kari Väänänen, Petri Kotwica, Anssi Mänttäri, Saara Cantell ja Mika Hotakainen sekä Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn. Keskustelu liikkui kaupunki- ja maaseutuympäristöjen kuvauksessa ja elokuvataiteen merkityksessä ympäristötietoisuuden kasvattamisessa.

Suomalaisten elokuvaohjaajien keskustelu Sodankylässä 18.6.2010

Huomenna jatketaan…

3 vastausta artikkeliin “Sodankylä – perjantai”

  1. Hei, kiitos raportoinnistasi ^_^!
    Odotan tuota Mika Kaurismäen Loiri-elokuvaa todella paljon, niin mittavan ja monipuolisen uran mies on tehnyt suomalaisen populaarikulttuurin saralla. Hienoa, että se tulee teattereihin jo syyskuussa o/.

    Tuo Dodon keskustelutilaisuus kuulosti todella hienolta, olisinpa ollut paikalla! Mistä elokuvista siellä muuten puhuttiin~?

    1. Paikalla olleet ohjaajat kertoivat suhteestaan maaseutuun ja kaupunkiin. Väänänen muun muassa totesi, ettei ole kuvannut aikoihin kaupungissa. Jos hän jotain haluaisi kaupungissa kuvata, olisi tapahtumapaikkana Helsingin rautatieasema. Jonkin verran puhuttiin myös optimismista ja pessimismistä elokuvissa eli siitä miten ympäristön tila esitetään elokuvissa. Yllättävän monet tunnustautuivat pessimisteiksi, vaikkakin he toivoivat elokuvilta toivoa. Ympäristöasialle omistautuneena tuotiin esiin James Cameron ja hänen Avatar-leffa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.