Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi

(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, USA 2007)

Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman

Elokuvaprojektit voivat syntyä monella tavalla. Sweeney Todd perustuu vanhaan legendaan lontoolaisesta sarjamurhaajaparturista, jonka Stephen Sondheim ja Hugh Wheeler sovittivat Broadway-musikaaliksi vuonna 1979. Tarina on filmattukin aiemmin, mutta Tim Burtonin ja Johnny Deppin vakaisiin käsiin elokuva jäi muiden projektien peruuntuessa. Ei kaikkein paras lähtökohta.

Johnny Depp näyttelee elokuvan nimiosaa, Sweeney Toddia (ent. Benjamin Barker), joka palaa entiseen kotikaupunkiinsa, goottiseen Lontooseen, katkerana miehenä. Kaupungin voimahahmo tuomari Turpin (Alan Rickman) on muutama vuosi sitten vanginnut Toddin ja lähettänyt tämän virumaan kaukaiseen vankilaan. Todd on menettänyt kaiken: vaimon, tyttären ja tulevaisuuden. Syynä karmivaan kohtaloon oli tuomari Turpinin ihastus Toddin vaimoon.

Elokuvan taustatarina on synkkä, samoin kuin mestariparturi Sweeney Toddin kosto. Todd löyttäytyy yhteen Lontoon surkeimman piirakanpaistajan, rouva Lovettin (Helena Bonham Carter) kanssa ja yhdessä he synnyttävät hyytävän synergiaedun.

Kaksikko Tim Burton – Johnny Depp on yleensä laadun tae. Rima jää kuitenkin tällä kertaa vipattamaan, kun kaksikko ylittää sen vain täpärästi. Elokuvassa on vahva välityön maku. Musikaalina se on aivan ehdoton, mutta koska harva musikaali on elokuvana miellyttävä, ei tämäkään auta pitkälle. Valopilkkuna täytyy mainita Sacha Baron Cohenin (Borat) roolisuoritus lipevänä ”italialaisparturina”.

Verta ei ole säästelty eikä leffa ehkä sovi kaikille. Koston kuvauksena Sweeney Todd on tyylipuhdas sinfonia. Deppin esittämä entinen parturi on murtunut mies eikä pysty kostonhimossaan rakentamaan itselleen parempaa huomista. ”Se joka toiselle kuoppaa kaivaa…” IMDb-linkki

Niin ja jos haluaa hankkia Gilletten tilalle kunnon parranajovälineet: Classic Shaving.com >>

4 vastausta artikkeliin “Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi”

  1. Tiedä tuosta välityöstä..Burton kuulemma ihastui musikaaliin aikoinaan ja on siitä asti halunnut tehdä kyseisen leffan.Kuitenkin olen muutoin samoilla linjoilla, ehkä Burtonin olisi pitänyt tehdä tämä elokuva parikymmentä vuotta sitten.Lopputulos olisi voinut olla säväyttävämpi vaikka ei tämäkään nyt varsinaisesti huono leffa ollut.

    Itse olisin toivonut musikaalin näin synkästä tarinasta sisältävän huumoria enemmän tai siis oikeastaan odotin koko homman olevan tarkoituksella ylilyöty.Liian pirteillä musiikkinumeroilla ja mahtipontisella koreografialla höystettynä olisin ehkä nauttinut elokuvasta enemmän..en ole vielä oppinut ottamaan musikaaleja tosissaan, Dancer in the dark on tietenkin poikkeus ( en itkenyt..mulla vaan meni roska silmään..ihan oikeesti. ).

    Loppukommenttina voisin sanoa että kyllä tämä silti oli monin verroin parempi leffa kuin Apinoiden planeetta.

  2. Olet Teo oikeassa, että elokuvahanke on ollut ohjaajan suunnitelmissa jo kauan. Jotkut hankkeet voivat silti toimia parhaiten suunnitteluasteella.

    Dancer in the Dark on vielä näkemättä! Shame on me.

  3. Ah, silmäilin tuota dvd-osastolla taannoin ,mutta jäi hyllyyn eli vaikea sanoa vielä mitään tarkempaa.Vaikutti kuitenkin periaatteessa mielenkiintoiselta.Eikös tämä ollut Coenin veljesten tuottama tai jotain..muistelisin.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.