Brokeback Mountain

(USA 2005)

Ohjaus: Ang Lee
Pääosissa: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, Anne Hathaway, Michelle Williams

Kävin eilen katsomassa Ang Leen ohjaaman ja Oscar-ehdokkuuksia keränneen elokuvan kahdesta cowboysta. 1960-luvun Wyomingissa Ennis Del Mar (Ledger) ja Jack Twist (Gyllenhaal) viettävät kesän paimentaen Joe Aguirren (Randy Quaid) lampaita Brokeback vuorilla. Ajan kuluessa miehet huomaavat välittävänsä toisistaan enemmän kuin pelkät olosuhteiden yhteen heittämät kaverit. Syttyy intohimoinen suhde, jota yritetään parhaimman mukaan sammuttaa.

Brokeback Mountain on hieno kuvaus homoseksuaalisuudesta. Elokuva ei arvostele, hyysää, kauhistele tai tuomitse. Se kertoo miesten tarinan ja antaa katsojalle tilaa arvioida ja pohtia. Jos Wyomingin maisemat tarjoavat tilaa, antaa rauhallinen kitaramusiikki katsojalle aikaa. Positiivista elokuvassa on myös se, ettei juoneen ole kirjoitettu ketään rettelöitsijää, joka toimisi yhteiskunnan ennakkoluulojen purkautumisväylänä. Nyt ennakkoluulot tuntuvat todellisilta, koska ne odottavat jokaisen kulman takana. Riehuminen on jätetty pitkälti päähenkilöille itselleen.

Elokuvassa on monia hienoja hetkiä. Musiikin puolesta yksi niistä on Willie Nelsonin kappale He Was A Friend of Mine. Nelson pyrkii murtamaan ennakkoluuloja myös uudella kappaleellaan Cowboys Are Secretly, Frequently (Fond of Each Other), joka on julkaistu iTunes music storessa. Lue BBC:n uutinen.

IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.